Taragotul lui Dumitru Fărcaș este renumit în toate România și peste hotare. Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai folclorului, un artist care și-a dedicat viața tradițiilor muzicale românești și care a dobândit nenumărate premii și distincții de-a lungul carierei. S-a născut pe 12 mai 1938,  Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş, într-o familie cu tradiţie muzicală. Bunicul şi tatăl lui doineau din fluier, şi doi fraţi mai mari cântau la clarinet.

“Eu sunt un fiu de ţăran din Maramureş. La mine în familie se cânta la fluier, fraţii mai mari cântau la clarinet. Am fost descoperit de directorul liceului de muzică.

Este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. După absolvirea Academiei clujene a învăţat singur să cânte la taragot, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţișorul” a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internationale: „în 1962 am preluat Ansamblul Mărţişorul, un mic nucleu de cîţiva studenţaşi, şi l-am transformat într-un ansamblu prestigios, care a participat la diferite concursuri şi festivaluri naţionale, internaţionale.”

Sursa: cluj.com