Maraton de înot la Cluj Napoca! Peste 800 de persoane au participat la proba de 24 de ore

Maraton de înot la Cluj Napoca! Peste 800 de persoane au participat la proba de 24 de ore

59,5 kilometri a înotat într-o zi Andrei Ioniță, câștigătorul probei de 24 de ore al sărbătorii de înot Univer 24 încheiat duminică la Cluj-Napoca. La startul maratonului de înot desfășurat în complexul Universitas, odată cu concurenții și echipele de familii sau prieteni a sărit în apă și campioana olimpică Katinka Hosszú. Pe lângă înotătorii de distanțe lungi Univer 24 a avut 836 de participanți care au parcurs împreună 563,5 kilometri într-o zi. Având în vedere succesul evenimentului, dorim să organizăm anul viitor și cea de a a doua ediție clujeană.

Sports Culture a organizat în premieră în acest week-end la Cluj-Napoca evenimentul denumit Univer 24 – Sărbătoarea înotului, cu deviza: „Toți pentru înot, înotul pentru toți!” La startul de sâmbătă al festivalului de înot copii, familiile și echipele de prieteni înscriși au avut ocazia să sară în bazin cu o înotătoare de renume mondială, Katinka Hosszú, triplă campionă olimpică, campioană mondială și europeană, deținătoare de recorduri mondiale.

Odată cu Katinka Hosszú au luat startul și sportivii care au adunlat timp de 24 de ore lungimile de bazin după regulile înotului de a zi. La sesiunea de dedicații de după start a campioanei o mulțime de fani au stat la coadă pentru autografe și poze comune, după care au putut participa la o întâlnire cu publicul.

Proba de 24 de ore a înotătorilor de distanțe lungi s-a încheiat duminică cu victoria lui Andrei Ioniță, care a înotat 59,5 km. Andrei Ioniță înoată de 23 de ani, fiind participant și câștigător la mai multe maratoane de înot, respectiv alte curse naționale și internaționale. Pe locul doi a sosit Florin Tomoș cu o performanță de 47,3 km. Florin Tomoș este fondatorul clubului Sport4You și a organizat primul maraton de înot din România, cursa de 28 km din Lacul Beliș, fiind și inițiatorul proiectului LAKE’S SEVEN (care cuprinde traversarea celor mai lungi 7 lacuri din România, în interesul protecției calității apei). Nu de mult timp a traversat în 14 ore și 56 minute Canalul Molokai Kaiwi.

În total 836 de persoane au înotat în piscina complexului Universitas în cele 24 de ore ale Univer 24, parcurgând împreună 563,5 km. În cadrul programului „Copii, familii, prieteni” 552 de participanți, cea mai numeroasă echipă fiind Ebihalak cu 103 de membri. În partea „Bucuria de a ne întrece în apă” cea mai lungă distanță, 5,1 km, a fost parcursă de echipa Liceului cu Program Sportiv. Ștatefa „Înoată câte 400 m timp de 6 ore” dintre cele 14 echipe înscrise Hyperion din Brașov a parcurs cea mai lungă distanță, 22,9 km. În ștafeta „Înoată câte 30 de minute timp de 12 ore” dintre cele cinci echipe Open Water Swimmers a parcurs cea mai lungă distanță cu 42,5 km.

La finalul evenimentului Attila Demény, liderul organizatorilor de la Sports Culture, a declarat că privind succesul primei ediții doresc să organizeze și anul viitor un Univer 24, și speră că sărbătoarea înotului va deveni o tradiție și la Cluj-Napoca.

Univer 24 – Sărbătoarea înotului

Scopul evenimentului de 24 de ore denumit Univer 24 – Sărbătoarea înotului este de a convinge cât mai mulți oameni să facă mișcare și să îndrăgească sporturile nautice. Evenimentul a ajuns la a șasea ediție, fiind organizat acum în premieră în România, la Cluj-Napoca. Primele ediții Univer 24 au avut loc la Kecskemét (Ungaria), unde ultima oară, în festivalul organizat în luna martie al acestui an au fost deja 2500 de participanți. Recordul evenimentului în înotul de 24 de ore este deținut de Péter Kálmán, care în 2017 a parcurs o distanță de 81,2 km.

 

 

Categories: Cluj, Eveniment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.