În zilele noastre, vânzarea de microfoane spion câștigă din ce în ce mai mult popularitate. Sunt cumpărate atât de către oamenii de afaceri care vor să își monitorizeze în acest mod asociații și angajații, cât și de către aceia care își suspectează soții sau soțiile de infidelitate, de aceia care vor să înregistreze diverse cursuri, conferințe cu maximă fidelitate sonoră, chiar dacă au fost obligați ca să își închidă telefoanele la începerea expunerilor în cauză, de jurnaliștii care vor să obțină declarații-șoc ș.a.m.d.

Legislație confuză privind utilizarea echipamentelor de supraveghere

În ciuda faptului că distribuția unor astfel de echipamente este permisă în țara noastră, trebuie să recunoaștem că există o mulțime de lacune legislative care pun aparatura de ascultare de acest gen într-o zonă gri. Pe de o parte vânzarea acestor sisteme nu este oprită pentru aceia ce nu dețin autorizații care să le permită astfel de achiziții speciale (precum se întâmplă în unele țări ale lumii), dar pe de altă parte există sancțiuni usturătoare dacă asculți o persoană fizică fără știința ei.

Plus că, aceia care vor să-și preconstituie probe pentru procesele de divorț, spre exemplu, pot avea surpriza neplăcută că ele nu sunt admisibile, deoarece înregistrările s-au făcut în secret, fără autorizație și/sau fără acordul persoanei în cauză.

Sisteme de supraveghere spion utilizate de către proprietarii ce vor să închirieze sau să vândă o locuință

Destul de interesant este trendul internațional din ultima perioadă, care se pare că a ajuns și pe meleagurile noastre, constând în folosirea aparaturii de ascultare spion, precum și a unor camere video miniaturale, camuflate în diverse obiecte uzuale, de către particularii ce vor să își închirieze sau vândă locuințele prin intermediul agențiilor imobiliare.

Curioși ca să afle cum se desfășoară în concret negocierile dintre intermediarii de case și potențialii amatori de a închiria sau cumpăra imobilele respective, utilizatorii de echipamente spion de supraveghere analizează înregistrările din timpul sesiunilor de vizionare și astfel pot inclusiv ca să își calibreze pretențiile în raport de ceea ce află de la distanță. Uneori, pot avea niște surprize foarte mari!

O astfel de modalitate de utilizare a camerelor video și a microfoanelor de spionaj nu poate să fie considerată o încălcare a intimității, decât în anumite cazuri, deoarece aceste echipamente sunt instalate în locuințele ce le aparțin și unde agenții imobiliari și persoanele străine interesate de respectivele imobile sunt simpli musafiri.

Senzorii de mișcare notifică faptul că un vizitator se află în casele lor, iar apoi pot monitoriza inclusiv în timp real un potențial cumpărător pe un computer, laptop sau smartphone dacă au o conexiune la internet. În plus, ei pot asculta și/sau vedea și revedea înregistrările mai târziu.

Deoarece și persoanele ce doresc să închirieze sau să cumpere au aflat de această tendință actuală a proprietarilor și nu sunt foarte încântați, reprezentanții agențiilor de profil chiar ajung să îi avertizeze înainte de a pătrunde în imobil:  ” Purtați-vă ca și cum vânzătorul este acasă, ca și cum cineva ascultă, pentru că nu poți  niciodată ca să ai garanția că nu ești monitorizat audio sau video într-o locuință străină!”

În opinia acelora care vor să închirieze sau vând, e problema celor ce le intră pe proprietate, nu a lor.

Așa încât, în funcție de ce parte a baricadei te situezi, aparatura de ascultare și/sau înregistrare video camuflată în obiectele din casă (uneori în becuri, întrerupătoare, prize, obiecte de birou, jucării, cărți etc.) poate fi privită sau nu cu ochi buni.

Până când legislația în acest sens va fi clară, vânzările de echipamente de spionaj vor crește în continuare.