Praznicul Adormirii Maicii Domnului le aduce celor care lucrează la stat o minivacanță, până în 15 august inclusiv. Clujenii care nu au planuri de a pleca din  oraș, se vor putea distra la evenimentele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare, ținând cont de faptul  că aceste festival are un program extrem de încărcat și diversificat.

Organizatorii au anunțat că Zilele Culturale Maghiare debutează chiar de mâine, 12 august. De la ora 6.30 se dă startul celei de-a XIX-a ediții a Excursiilor memoriale de anduranță „Kós Károly” organizate de Societatea Carpatină Ardeleană. Se poate participa doar prin înscriere prealabilă pe site-ul drumețiilor: www.ekekolozsvar.ro/teljesitmenyturak și la birourile de înscriere: la secretariatul cotidianului Szabadság sau la biroul Asociației Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület. De la ora 11.00 începe Ziua Ecvestră Maghiară. Manifestarea se desfășoară Centrul de călărie Szilaj de pe strada Lombului și include de la concursuri de galop și probe de forță a cailor de tracțiune la dresaj liber și demonstrații ale arcașului călare.

În fața Bisericii Sfântul Mihail, de la ora 11.00, va fi vernisată expoziția bilingvă In memoriam, care cinstește memoria familiilor martirilor de la Arad (1849). Evenimentul va fi deschis de Molnár-Bánffy Kata, inițiatoarea expoziției. La ora 19.00, pe strada Iuliu Maniu nr. 4, se deschide oficial Curtea Berilor Artizanale Maghiare, locul de întâlnire al clujenilor cu invitații la ZCMC, cu organizatorii și presa. Aici vor avea loc discuții, dezbateri, prezentări de beri, precum și petrecerile după concertele din Piața Unirii.

Duminică, 13 august, la ora 16.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va avea loc vernisajul expoziției Satul și țăranul în pictura transilvăneană. Selecție de opere ale artiștilor plastici transilvăneni este realizată de Alin Samochiș, care a adunat piese unice, foarte puțin cunoscute publicului larg, provenite atât din colecții particulare, cât și din cea a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Curatori: Alin Samochil și Végh Éva. În mansarda Bastionului Croitorilor, de la ora 18.00, se va deschide expoziția de fotografie Statuia Matia Corvin, simbolul Clujului. Cele peste 30 de fotografii care surprind statuia de-a lungul timpului au fost adunate de curatorii expoziției Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu.

Concert inedit de orgă și saxofon

Un concert inedit de orgă și saxofon va avea loc tot duminică, de la ora 19.00, în Biserica Sfântul Mihail. Interpretează Rémán Zoltán (saxofon) și Potyó István (orgă). În programul concertului vor fi lucrări de Samuel Barber, Gabriel Fauré, Denis Bedard și Ad Wammes. Tot duminică, de la ora 20.00, în Parcul de sculpturi Arkhai de la Vlaha, va avea loc concertul trupei underground Balaton, una dintre trupele alternative cult ale Ungariei. Balaton a fost înființată în 1979 de compozitorul Víg Mihály, cunoscut pentru numeroasele compoziţii realizate pentru filmele lui Béla Tarr, și Hunyadi Károly. Intrarea la eveniment este liberă.

De luni se poate vizita turnul Bisericii Sf. Mihail

Cei care doresc să urce în turnul Bisericii Sfântul Mihail vor putea s-o facă începând de luni, 14 august, între orele 10.00 și 16.00. Responsabil tur: Talpas János.

Alte zile de vizită a turnului sunt marți (15 august) între 12-18.00, miercuri (17 august) între 10.00-16.00, joi (18 august) între 12.00-18.00, vineri (19 august) între 10.00-16.00 și sâmbătă (20 august) între 10.00-16.00. Tot luni, de la ora 10.00 se deschide Autobuzul Arany 200 – Expoziția mobilă a Muzeului Literar Petőfi, în parcarea Teatrului Maghiar de Stat.

Expoziția prezintă cariera, relațiile și importanța de azi a poeziei lui Arany János și cuprinde poeme, imagini, diferite documente și copii de relicve. În autobuz au fost încorporate jocuri manuale și instrumente digitale, care nu garantează doar divertismentul, ci ajută și la aprofundarea cunoștințelor. Între 12.00-13.00, în Piața Unirii, va avea loc evenimentul Dans în piață.

Au fost invitate peste 20 de ansambluri din 7 țări participante la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”. Festivalul este o sărbătoare a folclorului autentic al grupărilor etnice şi culturilor regionale europene și a devenit, în cei 19 ani de existență, un eveniment important în viața culturală a minorităților etnice din Europa Centrală.

Luni, de la ora 13.00, pe gardul nordic (dinspre strada Octavian Petrovici) al Mănăstirii Franciscane va fi vernisată Expoziția despre arhitecții premiați pentru întreaga carieră la Bienalele Regionale ale Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania (OART). Lucrările sunt realizate de participanții la Universitatea Transilvană de Vară 2017, organizată de OART. Prezintă arhitectul Guttmann Szabolcs. Iubitorii de vin pot lua parte de la ora 18:00, la Colegiul Academic, la o Degustare. Va fi prezentată Crama Lechburg – Lechința. Prezentarea se va ține în limba română. Locurile vor fi ocupate în ordinea sosirii, iar prețul degustării este de 15 lei.

Gala de deschidere a Zielelor Maghiare, la Opera Maghiară

Luni, de la ora 19.00, la Opera Maghiară va avea loc Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, cu spectacolul Canon dansant – Hommage a Kodály, în interpretarea Ansamblului Popular Maghiar de Stat.

Regizor-coregraf: Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular Maghiar de Stat, deținător al premiului Harangozó Gyula, artist emerit în Ungaria. Spectacolul va fi precedat de discursurile ținute de Gergely Balázs, organizator principal, președintele Asociației Clujul Comoară, Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România și Kövér László, președintele Parlamentului Ungariei.

Programul complet al festivalului se poate accesa aici: http://bit.ly/2vO3yxN

Mai multe informații despre festival găsiți pe site-ul acestuia: www.zilelemaghiare.ro și pe pagina sa de Facebook: www.facebook.com/zilelemaghiarecluj/

Foto: magyarnapok.ro