… la a 4-a ediție a Târgului de Carte „Gaudeamus” de la Oradea. A îndrăznit să vorbească despre cultură – la conferința de presă – într-un limbaj tern, somnifer, neinteresant, plin de locuri comune și lipsă de inteligență. Nesimțirea acestui așa-zis manager derivă din faptul că el a alungat cultura din Radio Cluj, a desființat emisiunile culturale, producțiile radiofonice culturale, a înghețat fonoteca tezaur de literatură și artă, a suprimat 80% din programele de muzică populară, substanța vie, tradițională a acestui post de radio, care și-a construit vocația culturală cu profesioniști, timp de 63 de ani, fiind, pentru milioane de transilvăneni Școala Ardeleană Radio.

Foto: bogdanrosca.ro

Da, este un adevăr: transilvănenii, înstăriți intelectual și de la oraș și de la sat, ascultau, cu osebire Radio Cluj, pentru că le satisfăcea doleanțele spirituale, etice și, de aceea, ceea ce se întâmplă acum, aici, este distrugerea inconștientă, masivă, cu o răutate provenită din mediocritatea aflată la decizie, a postului de radio în limba română, numit Radio România Cluj.

Managerul amintit nu este un om ca toți ceilalți: Doamna Anca Bica Bălălău, de la Radio Reșița, se entuziasma, în ultima sâmbătă a anului 2016: „Să cunoaștem un om făcut din praf de stele – Bogdan Roșca, managerul Radio România Cluj”. Trecând peste formularea șchioapă gramatical, să recunoaștem că n-am știut până acum cine se află lângă noi. Dumnealui ne-a făcut praf și pe noi, atunci când ne-a prezentat temelia principiilor sale intelectuale, cele care diferențiază oamenii: „unii care sunt făcuți din praf de stele și ceilalți, care sunt făcuți din pământ”. Iată cum Ecleziastul primește un upercut serios atunci când afirma: „Pământ ești și în pământ te vei întoarce!”.

Este firesc și explicabil faptul că, în această situație, managerul investit astral nu cunoaște limba română, a dovedit-o de multe ori, și aș vrea, dacă se poate, să-i dau o dictare de gradul III, pentru clasa a VII-a, ca să vedeți și Dumneavoastră, domnule Director, cine conduce, cu înțelepciune și bogăție semantică la purtător, cel mai important post regional de radio, aparținând SRR.

Ipochimenul este plagiator al lucrării de licență, nu s-a afirmat cu nimic înainte de a fi manager, în fonotecă nu se află nici un material relevant al acestuia și nici nu este autorul vreunei producții radiofonice de păstrat și nici nu are vreo activitate ziaristică ori prezență notabilă la vreo manifestare culturală în Cluj și în teritoriul arondat.

În baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de ordin public, și al Legii avertizorului de integritate (Legea 571/2004) stau la dispoziția oricui dorește, dar mai ales a Dumneavoastră, domnule Președinte Director General, pentru a vă oferi, cu documente, cu fapte concrete, situația de fapt a acestei instituții media de limbă română, în Transilvania, aflată în pericol și într-o vrie accentuată.

De mai mulți ani încerc să prezint acest pericol, dar nimeni din Consiliul de Administrație, cu atât mai mult fostul director, nu au dat atenție semnalelor și avertismentelor, nu numai ale mele, dar și ale altora, oameni din media.

Cum putem să justificăm ținerea acestui individ într-o funcție plătită cu 189.140  lei (15.762 lei/lună) în 2015, mai mare cu 60% față de 2014, din cauza căruia SRR a fost obligată să plătească peste 100.000 euro în conflictele de muncă ajunse în instanță, tot el fiind motorul principal al plecării din redacția Radio România Cluj a 10 oameni?

Acest om vorbește despre cultură, despre necesitatea lecturii, când, în 2016, în 15 iunie, la Radio Cluj nu s-a pomenit un cuvânt despre Eminescu?

Semnat: Cornel Udrea | Președinte de Onoare  al Târgului de Carte „Gaudeamus” la Cluj-Napoca (2005 și 2012), fost angajat la Radio Cluj, ziarist, scriitor