Din ce în ce mai mulți oameni se “feresc” de carnea de porc pentru unele mituri care au apărut în ultimii ani în rândul consumatorilor. Conform unor păreri, carnea de porc este nocivă, toxică și îngrașă. Cu toate acestea, consumul cărnii de porc nu este nocivă în cantități mari și dacă este pregătită în mod corespunzător, este chiar delicioasă și nu trebuie deloc evitată.

Mitul conform căruia carnea de porc trebuie gătită foarte bine, a fost demontat!

Conform specialiștilor Carmistin carnea de porc nu trebuie gătită excesiv, fiind mult mai “slabă” decât carnea de acum 15 ani de la porcii crescuți altfel. De aceea, carnea de porc este foarte ușor de gătit atât la cuptor, cât și în tigaie sau în cratiță. Cele mai multe preparate de tip pulpă și cotlet trebuie gătite la 140 de grade după care trebuie să se “odihnească” timp de câteva minute. Carnea tocată de porc trebuie gătită la 160 de grade.

Mitul conform căruia porcii sunt animale murdare și carnea nu este curată este demontat!

Carnea de porc nu este murdară, iar porcul nu este deloc un animal murdar așa cum se crede. Practică tavalirii în noroi a porcilor se datorează faptului că animalele simt nevoia de a se răcori și de a se proteja de soare, iar mizeria acumulată în cotețe se curată foarte simplu. În fermele bine organizate, podelele cotetelor sunt făcute din grătare unde fecalele se adună dedesubt de unde sunt strânse și folosite că și îngrășământ în agricultură, fecalele de porc fiind ideale pentru culturile de porumb.

Citește și: 4 mituri demontate despre carnea de porc

Mitul conform căruia carnea de porc trebuie evitată pentru că mărește valoarea colesterolului este demontat!

Carnea de porc este mai slabă în grăsimi decât carnea de pui în ceea ce privește cotletul de porc, fileul și baconul. Dacă nu este gătită cu adaos de grăsime sau cu alte ingrediente care schimbă profilul cărnii, această este sănătoasă și nu crește colesterolul LDL.

Mitul conform căruia carnea de porc conține parazitul care provoacă trichineloză este demontat!

Carnea de porc nu conține parazitul care provoacă trichineloză, mai ales dacă este supusă preparării termice și dacă este verificată în mod corespunzător. De asemenea, fermierii nu mai cresc porcii cu lături, resturi și mizerii și în multe ferme aparținând Carmistin, al treilea mare producător de carne de porc de pe piață românească, porcii sunt crescuți folosind tehnologii moderne cu sisteme de hrană și adăpare automatizate.

Concret, Carmistin a intrat pe piața din România în anul 2010 și de atunci și-a consolidat poziția, devenind al treilea mare producător de porci de pe piață românească cu 100% capital românesc. Grupul are 5 ferme în prezent unde se cresc 430000 de capete pe an și se bazează pe achiziționarea de purcei și pe plasarea într-un program agricol propriu. Grupul Carmistin achiziționează purceii la o greutate de 25-30 de kilograme și îi îngrașă până la 110-115 kilograme după care îi vând la abatoarele terțe de pe piață locală.