Preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că “suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, prin lipsa de angajare a SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al NATO, relatează AFP.

Declaraţia a fost făcută  joi, pentru săptămânalul The Economist. “Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, a afirmat președintele Macron, pledând din nou pentru crearea unei capacități proprii de apărare a Europei.

“Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO şi asistăm la o agresiune desfăşurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare”, a subliniat el.

“Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, a mai spus acesta.
Liderul de la Elysee se întreabă asupra viitorului Articolului 5 al Tratatului, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat.

“Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare”, a spus Macron.

“Ne-am angajat pentru a lupta împotriva DAESH (acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic ). Paradoxul e că decizia americană şi ofensiva turcă în cele două cazuri au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren care s-au luptat împotriva DAESH, Forţele Democrate Kurde (FDS)”, a adăugat acesta.
”Dacă nu ne trezim, există un risc considerabil că pe termen lung vom dispărea geopolitic, sau cel puțin nu ne vom mai controla propriul destin. Cred acest lucru în mod profund”, a adăugat Macron despre UE.

Macron mai spune că Europa nu trebuie să mai gândească doar ca un grup economic, al cărui proiect principal este expansiunea pieței, ci ca o putere strategică. Acest lucru trebuie început cu recâștigarea ”suveranității militare” și cu deschiderea dialogului cu Rusia. Dacă nu se procedează așa, ar fi ”o mare greșeală”, a insistat președintele Franței.

Reacții internaționale

Secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri, în declaraţii făcute la Berlin, că NATO „Trebuie să înfrunte realităţile şi provocările de astăzi”, a insistat el. „Dacă ţările cred că se pot bucura de beneficiul securităţii fără a pune la dispoziţia NATO resursele de care are nevoie, dacă nu-şi respectă angajamentele, există riscul ca NATO să devină ineficientă sau depăşită”, a mai spus secretarul de stat american.

Cancelarul german Angela Merkel a considerat că Emmanuel Macron a folosit ”termeni radicali” când a susţinut că “suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”.

”Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim”, a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată în capitala germană.

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat vineri că NATO este o instituţie “remarcabilă”,  după declarația preşedintelui francez.
“În pofida tuturor vârtejurilor din ultimele săptămâni, apreciez că NATO s-a dovedit a fi remarcabilă ca ecran protector al libertăţii”, a declarat Von der Leyen într-un discurs rostit la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului Berlinului. “Istoria Europei nu poate fi povestită fără cea a NATO”, a adăugat fostul ministru german al apărării, insistând că este vorba de “cea mai puternică alianţă militară din lume”.

În concluzie,  apar tensiuni în alianță, generate de interese economice. Declarațiile lui Macron relevă aceste tensiuni.  SUA dorește ca NATO să fie o piață de desfacere pentru industria de apărare  a Statelor Unite, iar pentru Franța acesta este o problemă din punct de vedere comercial, având în vedere că este al doilea exportator de armament din cadrul alianței.