Mănăstirea Nicula, situată în inima Transilvaniei, este gazda anuală pentru unul dintre cele mai mari pelerinaje din România, organizat în jurul unei icoane miraculoase pictate la sfârșitul secolului al XVII-lea. Este vorba despre un pelerinaj care reflectă în el însuși toata istoria complexă a regiunii.

Pelerinajul este prin excelență o călătorie a credinței pe care creștinii îl fac la mănăstiri sau în alte locuri sacre. Pe lângă faptul că pelerinajul presupune parcurgerea unui drum, preferabil pe jos, el îi obligă pe oameni la asumarea unei stări interioare de smerenie și penitență. Mii de creștini vin din județele limitrofe Clujului încă din data de 13 august.

După ce au parcurs sute de kilometri până în staul Nicula, ca să ajungă la mănăstire pelerinii trebuie să mai urce un deal, cale de vreo 5 kilometri pe un fir subțire de asfalt, ce devine din ce în ce mai îngust, pe măsură ce se apropie de vatra celebrei manăstiri, fondată în anul 1552, una dintre cele mai vechi din spațiul Transilvaniei.

Mănăstirea Nicula este plasată în centrul unui amfiteatru natural, având în centru o bisericuță din lemn, strămutată aici în anul 1974 din cătunul Năsal Fânațe, județul Cluj, după ce mai vechea biserică din lemn cu hramul „Sfânta Treime“ a căzut pradă unui incendiu devastator cu un an mai înainte. La o distanță mică se află „biserica de zid“, după cum o numesc pelerinii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.

A fost construită între anii 1875-1879, iar în interiorul ei se află adăpostită celebra icoană ce o înfățișează pe Maica Domnului, despre care credincioșii cred cu tărie că este făcătoare de minuni. Icoana a fost pictată de Luca din Iclod în 1681. Potrivit mai multor mărturii, surse orale și scrise, ar fi lăcrimat timp de trei săptămâni în luna februarie a anului … 1670, sau 1694, sau 1699, nu se știe cu exactitate, deoarece există încă numeroase controverse, anul fiind socotit în funcție de sursele la care ne raportăm, ortodoxe sau greco-catolice.

De altfel, icoana și locul de pelerinaj sunt produsul și o mărturie a contactului dintre două confesiuni, cea ortodoxă și cea catolică, în variantă greco-catolică, mai exact, servind ca reper memorial și mijloc de justificare, în același timp. La slujbele hramului, din noaptea de 14 august și ziua de 15 august, participă zeci de mii de închinători, fără nici o discriminare confesională, etnică sau de altă natură.

E sigur că printre ei se află și catolici, greco-catolici, și chiar protestanți, fără ca cineva să fie împiedicat sau stânjenit să participe la slujbe. În ajun de Sfânta Maria, mii de credincioși au ajuns la Mănăstirea Nicula. Și-au instalat corturile, după care s-au rugat în liniște. Potrivit tradiției, creștinii au înconjurat biserica din lemn din curtea mănăstirii pe coate și în genunchi, în semn de jertfă, dar și pentru iertarea păcatelor.

Miercuri, 15 august, în jurul orei 9:00 a început Slujba de Liturghie. Până să se încheie, peste 100 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cei care au față pelerinajului și nopților lungi de rugăciuni au fost răsplătiți cu câte o porție de sarmale și cozonaci pregătite chiar de călugării de la Nicula. Spre după amiază oamenii au început lungul drum spre casele lor. Au lăsat în urmă sute de buchete de busuioc, bani aruncați pe jos și rugăminți fierbinți pentru iertarea păcatelor și împlinirea minunilor la care tânjesc.