Zilele trecute a fost lansata pe internet o petitie prin care unii propun un Guvern regional la Cluj-Napoca. La prima vedere, titlul te duce cu gandul la o dezbinare teritoriala a Romaniei, daca insa arunci o privire peste textul de mai jos, preluat incorpore de paginadetransilvania.ro, iti vei da seama ca se militeaza spre mult ravnita descentralizare a economica a tarii. 

Locuitorii Transilvaniei, de-a lungul istoriei sale, şi-au exprimat in mod democratic dorinţa de a se autoguverna in scopul îmbunătăţirii progresului, prosperităţii populaţiei , egalităţii de şanse pentru toţi cetăţenii precum şi întărirea culturii şi identităţii colective, scriu cei de la change.org.

Ce spune istoria despre Transilvania

Autoguvernarea Transilvaniei se bazează de asemenea pe drepturile istorice ale locuitorilor Transilvaniei, pe instituţiile seculare și pe tradiţia juridică transilvană. Parlamentarismul transilvan îşi  are bazele în Evul mediu, prin Dieta Transilvaniei. În secolul XVI. a fost creată Dieta Transilvaniei, iar in secolul XVIII. Guberniul. Între 1571 și 1699 Transilvania a fost Principat independent.

Cu ocuparea Transilvaniei de Habsburgi regiunea devine Mare Principat prin intermediul Imperiului Habsburgic. Regiunea îşi păstrează autonomia față de Viena până în1867 când Transilvania se reunește cu Ungaria. Dorința de auto-guvernare a transilvănenilor nu a încetat însă niciodată. Iar odată cu Unirea cu România locuitorii Transilvaniei au avut mari speranţe în redobândirea autonomiei pierdute.

Proclamația de la Alba Iulia din 1 Decembrie  garanta autonomia comunităților  transilvane dar documentul nu a fost ratificat de parlamentul României și de regele Ferdinand.

În timpul comunismului propaganda naționalistă a încercat cu diverse metode falsificarea istoriei transilvane.

După revoluția din 1989, locuitorii Transilvaniei și-au exprimat în diverse moduri voinţa de a depăşi situaţia actuală din România și dorința de a se autoguverna în interiorul României.

CITESTE MAI MULT AICI

Sursa text si foto: change.org