Turcia se află în a șaptea zi a ofensivei sale militare din nordul Siriei denumită „ Izvorul Păcii”, în care afirmă că a ucis, rănit sau reținut un număr de 480 combatanți aparținând milițiilor siriene-kurde YPG. Luptele se desfășoară pe mai multe fronturi, în apropierea graniței de nord a Siriei și urmăresc o pătrundere a armatei turce la o distanță de aproximativ 30 km în interiorul Siriei, pentru a evita loviturile cu rachete și proiectile asupra teritoriului său, lansate din această zonă.

Agenția Reuters citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului,  cu sediul la Londra, afirmă că forțele turce alături de aliații săi sirieni, armata Siriană Liberă-pro turcă , au ocupat în mare parte orașul sirian Suluk, aflat la 10 km distanță de graniță. Într-o altă zonă, la Ras al Ain luptele continuă la periferia orașului.

Biroul de Coordonare al Afacerilor Umanitare ale ONU( OCHA) a comunicat sâmbătă că „ strămutări semnificative continuă să fie raportate în zonele rurale din jurul orașelor Tal Abiad și Ras al Ain, estimările actuale depășind 130.000 de persoane strămutate.”

În replică la atacurile turce, milițiile siriano-kurde denumite Unități de Apărare a Poporului(YPG), au lansat circa 300 de proiectile care au atins diferite puncte din sudul Turciei provocând moartea a 18 civili, 4 militari turci și rănirea altor peste 100 de persoane, conform agenției EFE.

Guvernul de la Damasc a anunțat duminică că armata siriană va trimite trupe în regiunea de nord a țării în „confruntarea cu agresiunea Turciei”, care desfășoară acolo o acțiune ofensivă împotriva unei miliții kurde, potrivit agenției de presă de stat Sana, citată de France Presse.

Luni, forțele regimului sirian s-au apropiat deja de frontiera cu Turcia, conform AFP. Acestea s-au desfășurat la periferia localității Tall Tamr, la sud de orașul de frontieră Ras al Ain, la o distanță de 30 km de acestea. Știrea este confirmată și de agenția Sana. Această desfășurare de forțe ale armatei siriene în apropierea frontierei cu Turcia survine în urma acordului semnat duminică între forțele kurde și cele siriene. Acordul prevede „ intrarea armatei siriene în orașele Minbej și Ain al Arab (Kobane)”, situate în nordul Siriei și care ar putea fi vizate de ofensiva turcă.

Reacțiile internaționale față de ofensiva Turciei nu au întârziat să apară. Astfel:

  • Statele Unite- în anunțul făcut duminică, șeful Pentagonului Mark Esper, afirmă că SUA va retrage până la 1000 de soldați din nordul Siriei. Măsura este luată din ordinul președintelui Donald Trump deoarece situația este nesustenabilă pentru militarii care ar putea fi prinși între forțele kurde și armata turcă . De asemenea , Trump într-o postare pe Twitter a justificat strategia încetării implicării SUA în „războaie nesfârșite”, arătând că Turcia luptă cu kurzii de zeci de ani. Dacă ofensiva turcă „depășește limitele”, SUA amenință că „va șterge de pe fața pământului” economia Turciei.
  • Rusia- președintele Vladimir Putin a declarat că „ Rusia poate juca un rol cheie în Orientul Mijlociu, deoarece are relații bune cu lumea arabă, conform Reuters și a insistat că noua Constituție din Siria ar trebui să garanteze drepturile tuturor grupurilor etnice și religioase. Totodată, Putin remarcă faptul că sirienii „ interacționează pozitiv” cu poliția militară și cu armata rusă staționată în Siria.
  • Franța- președinția franceză, într-un comunicat făcut duminică și citat de AFP, afirmă că „ Franța își va intensifica eforturile pentru încetarea imediată a ofensivei turce contra forțelor kurde, din nord-estul Siriei”.
  • Germania- într-o convorbire telefonică ce a avut loc duminică, cancelarul german Angela Merkel a cerut lui Erdogan oprirea imediată a operațiunii militare din Siria, conform agenției DPA.
  • Uniunea Europeană- miniștrii UE au discutat la reuniunea de luni despre ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei și posibilitatea de a impune sancțiuni Ankarei.
  • Marea Britanie- Boris Johnson, premierul Marii Britanii într-o convorbire telefonică avută sâmbătă noaptea cu președintele Recep Erdogan, a exprimat „puternica îngrijorare a Regatului Unit, față de ofensiva militară turcă”.

Poziția Turciei față de aceste îngrijorări și reacții este fermă așa cum i-a răspuns Erdogan lui Johnson, „ operațiunea va continua până când amenințările reprezentate de YPG și Statul Islamic, vor fi eliminate complet și li se va asigura sirienilor (refugiați în Turcia) o revenire voluntară și sigură pe pământurile lor.”