Schimbarea legislației electorale de către Guvern prin angajarea răspunderii pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, cu câteva luni înainte de locale, pun în pericol democrația din România, potrivit vicepreședintelui grupului social-democrat din Parlamentul European, Simona Bonafé.

“Cu câteva luni înaintea alegerilor locale din România, care vor avea loc în luna mai a acestui an, actualul guvern de centru-dreapta lucrează la impunerea unor schimbări structurale importante în sistemul electoral, în contradicție evidentă cu standardele europene, astfel punând în pericol sistemul democratic al României”, a notat Simona Bonafé, europarlamentar al Partidului Democrat din Italia.

CITESTE SI: VIDEO | Scandal pe aeroportul din Cluj. Sute de pasageri sunt blocați din cauza ceții, printre aceștia se află și Rareș Bogdan. Ce spune eruparlamentarul despre haosul creat după anularea curselor aeriene

Vicepreședintele grupului S&D avertizează că modalitatea de adoptare a modificărilor legislative poate afecta competiția electorală corectă în România.

“Guvernul a decis să facă aceste schimbări ocolind dezbaterile publice și parlamentare și posibilitatea de a amenda proiectul atât de important pentru democrație, statul de drept și viitorul României. Astfel, această modalitate de adoptare poate altera o competiție electorală corectă și echilibrată. Astfel de acte guvernamentale au fost criticate în mod ferm de către Comisia de control a Consiliului Europei. Sper că Guvernul României va lua în considerare aceste aspecte care au fost sesizate deja de Comisia de la Veneția”, a transmis Simona Bonafé.

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că un raportor va fi desemnat de Comisia de Monitorizare a APCE pentru a investiga evoluția democrației din România. Corlățean a mai precizat că a solicitat Comisiei de Monitorizare sesizarea Comisiei de la Veneția pentru modificarea legilor electorale.

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni și tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenția Executivului de a schimba legile electorale.

Executivul a luat decizia, în ședința de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.