Mii de maghiari au participat sambata dupa-amiaza la un protest inedit pe strazile Budapestei, scandand si ridicand pancarte cu mesaje ironice la adresa premierului Viktor Orban. De asemenea, printre cele mai populare slogane ironice s-au numarat: ”nu avem nevoie de alegeri”, ”jos cu presa libera” si ”nu avem nevoie de Bruxelles”, relateaza Reuters.

 Aproximativ 5.000 de persoane au marsaluit cu mesaje ironice pe strazile din Budapesta.

Acest mars a fost organizat de catre organizatia numita Partidul Cainelui cu Doua Cozi, care i-a incurajat anul trecut pe alegatori sa deseneze organe genitale masculine pe buletinele de vot de la referendumul controversat privind cotele de migranti impuse de Bruxelles.

Zeci de mii de protestatari au iesit in strada in ultimele saptamani, fiind nemultumiti de o lege care ameninta inchiderea Universitatii Central Europene din Budapesta, finantata de catre miliardarul George Soros. Comisia Europeana a amenintat executivul ungar ca va lua actiuni legale impotriva noii legi, in timp ce criticii sustin ca este vorba de o incalcare a libertatii academice.

De asemenea, oponentii premierului maghiar l-au atacat pentru politicile prietenoase vizavi de Rusia, iar alte tari europene i-au criticat executivul pentru masurile dure luate impotriva migrantilor, inclusiv prin construirea unui gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia. intre timp, organizatiile nonguvernamentale finantate de Soros au criticat in mod constant politicile antiimigrationiste ale Guvernului Orban.

Premierul Orban a implementat o noua legislatie pentru a forta aceste organizatii sa publice date cu privire la finantarea primita din afara granitelor maghiare, o politica similara cu reglementarile impuse de Vladimir Putin in Rusia. Protestele ar urma sa continue si saptamana viitoare, dar formatiunea de guvernamant are un avans considerabil in sondaje cu doar un an inainte de alegerile generale din Ungaria.

Sursa: stirilekanald.ro