Păpușari din toată Europa se dau în spectacol la Cluj

Păpușari din toată Europa se dau în spectacol la Cluj

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” începe azi și aduce la Cluj 34 de spectacole din România, Franța, Olanda, Ungaria, Georgia și Ucraina. În plus, vor fi o serie de evenimente în premieră. Competiția festivalului cuprinde un număr de 16 spectacole pentru copii și adulți.

Festivalul începe azi, 15 octombrie, la ora 10:00, cu spectacolul „Kajtus, vrăjitorul”, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca (TNC). Același spectacol va avea o reprezentație și de la ora 11:30. De la aceeași oră se va juca la Teatrul „Puck spectacolul „Fiul Muzicantului și dracii”, prezentat de Teatrul de Păpuși „Brighella”, trupa „Harag György” din Satu Mare.

De la ora 17:00 la Teatrul „Puck”, cei mici sunt așteptați la spectacolul „Cei trei mușchetari”, după Alexandre Dumas, prezentat de Teatrul Pentru Copii „Arlechino” din Brașov. Povestea mușchetarilor Athos, Portos și Aramis, cărora li se alătură D’Artagnan, derulează, în cheie comică, peripețiile prin care trec cei patru, în încercarea lor curajoasă de a îl învinge pe Cardinalul Richelieu – perfidul consilier regal – care prin toate mijloacele urmărește să ajungă pe tron în locul regelui.

Tot azi, de la ora 19:00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” este programat spectacolul „O poveste japoneză”, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” – Iași. „Aventurile lui Hotzenplotz”, prezentat de Teatrul de Păpuși „Bóbita” din Pécs, Ungaria, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca este programat de la ora 12:00.

Marți, de la orele 12:00 și 17:00, pe scena Teatrului „Puck” se va juca „Romanul nepublicat”, prezentat de Uniunea Independentă a Păpușarilor „Nike” din Georgia. Este un spectacol într-un singur act, în limba engleză, adresat publicului cu vârsta de peste 12 ani. Piesa se bazează pe povestirile lui O ‘Henry, iar păpușile vor scrie romanul pentru spectatori, un roman care nu a fost publicat niciodată.

Miercuri, 17 octombrie, de la ora 19:00, în premieră la Festivalul „Puck”, la TNC va avea loc un spectacol de pantomimă, Light Souls, susținut de Quartet Dekru din Ucraina. Este o viziune modernă, elegantă și actuală asupra vieții noastre. Spectacolul prezintă o paletă vastă a emoțiilor umane cu cele mai pure și sincere sentimente aduse pe scenă, interpretate de mimi cu o plasticitate incredibilă și un joc desăvârșit.

Joi, 18 octombrie, de la ora 19:00, la AMGD va fi prezentat spectacolul „Exuvia”, susținut de Teatrul Magisch din Olanda. Este un spectacol nonverbal despre căutarea posibilităților și restricțiilor noastre interioare. În acest spectacol nonverbal, Charlotte ne va duce într-o călătorie fără sfârșit, în care devenim conștienți de relativitatea spațiului care ne înconjoară. Spectacolul este adresat adulților.

Teatrul Ion Creangă propune o poveste atipică despre acceptare şi sacrificiu, despre bine şi rău, dreptate şi nedreptate – „Bekkanko”, Regizorul Vlad Massaci şi compozitorul Mihai Dobre, alături de scenografii Adrian Damian (decorul) şi Luiza Enescu (costumele) vor transpune poetica dramaturgului japonez Asaya Fujita într-un spectacol imersiv, care păstrează atmosfera poveştilor nemuritoare.

Vineri, 19 octombrie, de la ora 17:00 se va juca spectacolul „Plexus Polaire”, susținut de Opera Opaque. Totul se petrece în cabaretul macabru al doamnei Silva. Fantastic și plin de umor, delicios de negru, teribil de strident. Scene periculoase și creaturi monstruoase, strigăte și lacrimi până la finalul mult așteptat. Spectacolul este adresat tinerilor și adulților.

Ediția din acest an a festivalului reia tradiția întâlnirilor școlilor de teatru din țară, fiind invitați studenți ai facultăților de profil din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj. Astfel, azi, de la ora 15:00 va avea loc la Muzeul de Artă (sala de expoziții temporare) lansarea volumului „Însemnări de pe lacul tulburat – Versuri”, de Slobodan Marković. Joi, 18 octombrie, în aceeași sală este programată de la ora 15:00 lansarea „Monografiei Kovács Ildikó – regizor de teatru de păpuși”.

Un alt eveniment special al celei de-a 17-a ediții a festivalului se numește „Festivaluri în dialog” și va două momente, ambele găzduite de sala de expoziții temporarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Prima parte a manifestării este programată pentru marți, 16 octombrie, de la ora 15:00, iar a doua va avea loc miercuri, 10 octombrie, de la aceeași oră.

Spectacolele din cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” vor avea loc atât la sediul instituției-gazdă, cât și pe scenele de la Casa de Cultură a Studenților, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și în studioul Facultății de Teatru și Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Categories: ACTUALITATE, Cluj

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.