Foto: observatorbn.ro

Meteorologii au anunțat pentru următoarele zile temperaturi în scădere, instabilitate atmosferică și vânt puternic în majoritatea zonelor țării. De 1 Mai, vântul puternic va pune stăpânire pe sudul României, atingând la rafală viteze de 55-65 km pe oră.

Începând cu ziua de marți, temperaturile se vor afla în scădere în majoritatea zonelor țării. „Avem o schimbare semnificativă a vremii. Pe parcursul zilei de marți, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua în majoritatea zonelor și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua chiar aspect de vijelie, iar pe suprafețe mici se pot consemna căderi de grindină” spun cei de la Administrația Națională de Meteorologie.

În zonele din nordul Moldovei, Transilvaniei, dar și în cele montane, se vor acumula cantități semnificative de apă, de 30-40 litri pe metru pătrat. „Cantitatățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, 15-20 de litri pe metru pătrat, iar izolat, cu precădere în nordul Moldovei, Transilvania și zonele montane, chiar 30-40 de litri pe metru pătrat”, adaugă reprezentantul ANM.

Temperaturile maxime vor fi mai scăzute decât în mod obișnuit în această perioadă, urmând ca la nivel național, valorile termice să fie cuprinse între 12 și 24 de grade, iar cele minimele între 5 și 12 grade Celsius.

Miercuri, de 1 mai, temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 și 11 grade Celsius. Nu scăpăm nici de ploi. Vremea se va menține în general instabilă, cu valori termice diurne ce se vor situa sub cele caracteristice datei, în cea mai mare parte a țării.

Vântul puternic va pune stăpânire pe sudul României, atingând la rafală viteze de 55-65 km pe oră. „Ce e foarte important de subliniat pentru data de 1 Mai, e că vântul va avea intensificări susținute în sudul și sud-estul teritoriului, precum și pe crestele montane, cu rafale ce vor depăși temporar 55-65 km pe oră, în timp ce în restul teritoriului acestea se vor manifesta cu caracter local, la cote ușor mai reduse”, spune meteorologul de la Administrația Națională de Meteorologie .

Vântul puternic va atinge cele mai ridicate valori ale vitezei în ziua de miercuri, când acesta va bate în Capitală cu viteze de peste 50 km pe oră. „De 1 Mai și în Capitală, vântul va prezenta intensificări cu rafale pe parcursul zilei ce estimăm că vor depăși temporar 50-55 de km pe oră. Va continua să se răcească, temperatura maximă undeva la 17-18 grade va caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată, cu atât mai mult cu cât senzația de rece va fi amplificată de intensificările vântului pe parcursul zilei”, a adăugat reprezentantul ANM.