Polonia și România, similarități în relația cu SUA

Polonia și România, similarități în relația cu SUA

Polonia, duminică, marchează  optzeci de ani de la începerea celui de al Doilea Război Mondial, care a debutat la întâi septembrie 1939, cu atacul Germaniei naziste asupra Poloniei. La ceremoniile care se vor desfășura la Varșovia urma sa participe și Donald Trump, dar vizita acestuia s-a anulat din cauza amenințării uraganului Dorian, care se îndreaptă spre Florida, precizează agenția Reuters. Cu toate acestea,  vicepreședintele american Mike Pence va fi  prezent la ceremoniile de la Varșovia.

Prezența președintelui SUA avea o importanță aparte, întrucât urmau să se anunțe noi acorduri privind: cooperarea militară, memorandumul de înțelegere asupra tehnologia 5G, colaborarea în domeniul energetic și tehnologic, precum și alte discuții privind relațiile polono-americane.

CITESTE SI: Summitul G7 2019. Ce au decis membrii grupului

Vineri, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, a declarat că Polonia a convenit cu SUA amplasamentul trupelor americane suplimentare ce vor fi desfășurate pe teritoriul Poloniei: „ Suntem pregătiți să comunicăm publicului informațiile convenite, cu privire la locurile unde vor fi staționați militarii”, a declarat acesta într-un interviu, la postul public de radio(dar nu a specificat locațiile).

Polonia si Statele Unite ale Americii, printr-un acord semnat în luna iunie, au convenit suplimentarea numărului de militari americani staționați nepermanent pe teritoriul Poloniei, cu 1000 față de 4500 în prezent, care fac parte dintr-o rotație a forțelor NATO. Forțele americane prezente în acest moment pe teritoriul Poloniei, se află staționate în localitățile : Powidz, unde se află un hub logistic si de aviație a forțelor americane,  Redzikowo în Nord, lângă Marea Baltică și în Poznan. SUA iau în considerare și-o posibilă prezență militară permanentă în Polonia, Varșovia a oferit o finanțare de pana la doua miliarde de euro pentru viitoarea bază. Președintele Donald Trump a declarat că „Polonia este dispusă să aibă o contribuție majoră pentru ca Statele Unite ale Americii să aibă o prezență în Polonia și cu siguranță vom discuta despre acest lucru. Analizăm situația foarte serios, știu ca Poloniei îi place aceasta idee si este  ceva ceva ce luăm în considerare.” De asemenea, el a afirmat că este luata in calcul si posibilitatea eliminării vizelor pentru cetățenii polonezi.

În privința subiectelor ce urmau a fi discutate, se remarcă o similitudine cu temele abordate la întâlnirea recentă  Trump-Johanis, de la Washington : cooperare militară, colaborare în domeniul energetic si al tehnologiei, acordul privind securitatea si cooperarea legate de tehnologia 5G).

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.