Povestea „Damei cu Camelii”, curtezana care a inspirat opera Traviata

Femeile frumoase au fost de cand lumea si pamantul subiectul pasiunilor patimase ale barbatilor fie ei bogati sau cu venituri modeste. Exista in istorie cateva curtezane, inlocuite in zilele noastre de escorte, care au devenit atat de celebre incat le-au fost dedicate romane si opere. Este si cazul curtezanei Marie Duplessis.

Este o zi obisnuita in Franta secolul al XIX-lea. Un tanar cu un venit modest dar cu o educatie buna cunoaste o femeie frumoasa, curtata de majoritatea aristocratiei din Paris. El este Alexandre Dumas fiul, iar ea Marie Duplessis, cea care va ramane cunoscuta in literatura universala sub numele de „Dama cu Camelii”.

Marie Duplessis care s-a nascut, in 1824, intr-o familie saraca care a fortat-o sa cerseasca pe strazi de la o varsta frageda. Tatal ei a considerat ca este mai bine sa profite de frumusetea fiicei si a vandut-o, la varsta de 14 ani, unui barbat in varsta de 70. La varsta de 16 ani, cand lucra ca si croitoreasa, fata si-a dat seama ca este mult mai castigata daca le-ar tine companie barbatilor bogati, atat in ​​dormitor, cat si in inalta societatea. Astfel, Marie a inceput ca amanta pentru tinerii studenti si a fost initiata in „profesia” de curtezana de Ducele de Guiche, nume important in aristocratia franceza.

Marie era o femeie cu un zambet incantator si un simt dezvoltat pentru moda si eleganta. Candoarea ei o facea si mai atractiva. In ciuda originii ei umile, s-a educat singura si avea o biblioteca personala cu 200 de volume. Inteligenta si ambitia ei au condus-o la inaltele curti din Paris, unde a devenit una dintre cele mai mari curtezane franceze din secolul al XIX-lea. De-a lungul anului 1844, contele de Stackelberg, fost ambasador al Rusiei in Viena, a devenit barbatul care o proteja, un om bogat cu mult mai in varsta decat Marie. Acesta a avut o pasiune pentru ea, pentru ca ii amintea de fiica sa decedata. In jurul anului 1845, s-a intalnit cu Franz Liszt, marea ei dragoste, care i-a predat lectii de pian. Lizst, la randu-i, tocmai terminase o relatie de lunga durata cu contesa Marie d’Agoult. S-au cunoscut la o piesa de teatru si, cu toate ca relatia lor nu a durat mult, Liszt marturiseste mai tarziu ca Marie a fost femeia pe care a iubit-o cu adevarat. El a plecat intr-un turneu, promitandu-i ca o va lua cu el in urmatorul, care trebuia sa aiba loc in Turcia. Artistul nu a mai vazut-o niciodata.  In acest timp, Marie era deja bolnava de tuberculoza.

Marie era o femeie cheltuitoare care stia cum sa profite la maxim de putinul timp pe care-l mai avea de trait, de parca stia ca tuberculoza avea sa o ucida la varsta de 23 de ani. Charles Dickens insusi a participat la inmormantarea ei, impreuna cu crema societatii franceze de la vremea respectiva.

Alexandre Dumas fiul, cu care s-a intalnit in 1844, a fost complet fascinat de ea. Acesta si-a cheltuit intreaga avere cu ea, ba mai mult s-a umplut de datorii pana a falimentat. Desi aventura cu marele scriitor a durat mai putin de un an, acesta i-a dedicat un roman, intitulat „Dama cu Camelii”, publicat la sase luni de la moartea ei. Dumas si-a transformat cartea intr-o piesa de teatru. In seara premierei, Giuseppe Verdi s-a aflat in sala. Miscat de poveste, el a scris „La Traviata”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.