Prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent, sâmbătă, în Cluj la nici o lună după ce autorităţile ungare au anunţat că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) din cauza închiderii unui liceu maghiar din Târgu-Mureş, scrie adevarul.ro.

Prim ministru al Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent în acest sfârşit de săptămână la Cluj-Napoca pentru a participa la evenimentele organizate de Eparhia Reformată din Ardeal cu ocazia aniversării a 500 de ani de la Reforma protestantă.  Kiss Gábor, reprezentantul pentru relaţia cu presa al Eparhiei Reformate din Ardeal, a declarat pentru „Adevărul” că premierul Ungariei a confirmat că va participa la eveniment. „Da, va veni, avem confirmarea din partea dânsului. Acesta va participa sâmbătă, de la 11, la o slujbă în biserica centrală. După aceea,  de la 13 serbarea va continua la Institutul Teologic Protestant, unde se va dezveli statuia lui Szasz Domokos, episcopul reformat care a adus teologia reformată de la Aiud la Cluj. Apoi, de la 14.00 va fi inaugurat Muzeul Reformat”, a detaliat Kiss.

Vizită la un lăcaş de cult finanţat de Budapesta   Duminică, Orban va participa la slujba de sfinţire a unei biserici reformate din comuna Floreşti, a mai completat el.  Locaşul de cult a fost construit recent iar Budapesta a alocat 160 de milioane de forinţi pentru susţinerea lucrăilor,  relatează Ziarul Faclia.

Vizita lui Viktor Orban în România continuă, luni, 2 octombrie, la Oradea, unde premierul ungar va lua parte la deschiderea cursurilor învăţământului superior în cadrul Universităţii Partium, instituţie finanţată de Budapesta.    Moment tesionat între cele două ţări.

Vizita vine după ce la începutul lunii septembrie, autorităţile ungare au anunţat că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) din cauza închiderii unui liceu maghiar din Târgu-Mureş, înfiinţat cu încălcarea legii. În replică MAE a arătat că atitudinea Ungariei este „complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă”: „În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă”.

Articol preluat de pe adevarul.ro