Presele de balotat deseuri din zilele noastre isi au originea in presele de balotat fan utilizate in agricultura inca din anii 1930. Presele automate pentru fan au fost proiectate pentru a ajuta la strangerea fanului in baloti usor de transportat. De asemenea, acesti baloti au contribuit la reducerea volumului fanului in diferite spatii de depozitare.

Pornind de la aceste prese folosite in agricultura, intre anii 1970 si 1980, pe masura ce a crescut gradul de constientizare asupra problemelor legate de protectia mediului, cei care lucrau in domeniul administrarii deseurilor au inceput sa foloseasca presele de balotat pentru reciclare. Initial, aceasta tehnologie a fost utilizata pentru reciclarea deseurilor din carton, care erau taiate si compactate sub forma de baloti.

Astazi, tehnologia a avansat enorm, oamenii avand la dispozitie prese de balotat mari, capabile sa faca fata unui volum mare de deseuri, si care pot fi folosite incepand cu restaurante, spitale si pana la fabrici. De asemenea, aceste prese moderne sunt acum destinate balotarii diferitelor materiale reciclabile, de la hartie, deseuri menajere si pana la PET-uri.

In ceea ce priveste presele destinate PET-urilor, acestea au un triplu beneficiu. In primul rand, o astfel de presa este absolut necesara unei institutii care aduna un numar considerabil de PET-uri, reusind astfel sa elibereze spatiul de depozitare. Odata compactate sub forma de baloti, PET-urile vor ocupa mai putin loc, astfel incat activitatea firmei respective nu va fi afectata din cauza lipsei de spatiu.

Un alt avantaj oferit de prese PET-uri este dat de posibilitatea de a obtine bani frumosi din reciclare. Nu uita ca aproape 60% din productia mondiala de PET/poliester este utilizata la fibrele textile, deci, cel mai probabil, multe din hainele pe care le purtati sunt realizate chiar din astfel de PET-uri. Exista mari producatori de imbracaminte care folosesc exclusiv fibre obtinute din PET/poliester reciclat. Procesul de reciclare implica spalarea, eliminarea impuritatilor (precum hartia etichetelor si capacele) si a contaminantilor, macinarea, tocarea, spalarea (din nou), uscarea si prelucrarea materialului in fulgi – materia prima pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET.

Al treilea avantaj oferit de o presa de balotat PET-uri este acela ca recicland astfel de sticle, veti salva mediul de la o sursa de poluare, economisind resurse naturale pretioase. PET-ul este un material extrem de rezistent; in natura, dureaza cam 700-800 de ani pana incepe sa se descompuna si se dezintegreaza complet abia dupa circa 1.000 de ani.