Pesta porcină reapare în România. De data aceasta, într-una dintre cele mai periculoase variante: pesta porcină africană. E o boală fără tratament sau vaccin, care afectează deopotrivă speciile domestice şi sălbatice. Inspectorii veterinari au confirmat existenţa unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare. Potrivit digi24.ro, 7 animale au fost deja sacrificate.

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană a fost confirmată cu o zi în urmă de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, iar în urma investigaţiilor epidemiologice s-a stabilit că există un focar primar şi un focar secundar al bolii.

„Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, spune sursa citată.

ANSVSA mai spune că Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit şi au luat mai multe măsuri: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii pentru zonele infectate, au fost ucise şapte animale, iar cadavrele au fost incinerate, s-a făcut dezinfecţia în cele două gospodării în care au fost depistaţi porcii bolnavi, au fost făcute verificări în gospodăriile aflate în zona celor în care a fost depistată boala şi a fost stabilită o zonă de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului.

Foto: Gulliver/GettyImages