Procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcție înaintată de ministrul Justiției a început, marți, la Curtea de Apel din Alba Iulia, cu o amânare. Următorul termen este 2 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat că la termenul de judecată de marți Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea apărătorului lui Augustin Lăzar și a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 2 aprilie.

Avocatul lui Augustin Lazăr depusese o cerere de amânare în proces în condițiile în care avea o altă cauză în care îl reprezintă pe procurorul general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcție înaintată de ministrul justiției urma să se judece marți, la Curtea de Apel din Alba Iulia.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 28 februarie.

„Dosarul Augustin Lăzar vs Ministrul Justiției s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia”, declara purtătorul de cuvânt al instanței, Cosmin Muntean.

Augustin Lazăr a anunțat luni că își va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al României, în contextul organizării, de către Ministerul Justiției, a concursului pentru numirea în această funcție, chiar dacă Tudorel Toader a cerut revocarea lui. Mandatul lui Lazăr expiră pe 28 aprilie.

Citeste si: Trupa Limp Bizkit concertează la Electric Castle 2019

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, la sfârșitul lunii ianuarie, că procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcție înaintată de Ministrul Justiției se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia. Asta după ce, în noiembrie 2018, reprezentantul Ministerului Justiției a cerut ca procesul să fie judecat la Curtea de Apel București, invocând excepția necompetenței teritoriale, în timp ce avocatul lui Augustin Lazăr a cerut ca procesul să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocând faptul că procurorul general are acolo domiciliul. Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepția privind necompetența teritorială, astfel că procesul urma să continue la Curtea de Apel București.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat de mai multe ori pe Augustin Lazăr că trage de timp cu procesul în care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader

Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanșării acestei proceduri este și cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea că e inadmisibil acest lucru, întrucât inițial Lazăr dezaproba protocoalele.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr declara că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu și că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.