Raport privind starea naturii – Comisia Europeană a subliniat nevoia de a lua măsuri, pentru a înscrie biodiversitatea pe calea redresării până în 2030!

Evaluarea, bazată pe un raport tehnic al Agenției Europene de Mediu, arată că, deși există specii și habitate protejate care reușesc să se mențină, în pofida faptului că fac obiectul unei presiuni foarte puternice, majoritatea au o stare inadecvată sau necorespunzătoare la nivelul UE, unele dintre acestea prezentând tendințe continue de deteriorare.

În ceea ce privește speciile, se înregistrează în continuare un declin al păsărilor care sunt în strânsă legătură cu agricultura, iar cel mai mare procent de specii aflate într-o stare de conservare precară, 38%, se înregistrează în rândul peștilor de apă dulce, în principal din cauza modificărilor aduse corpurilor de apă și debitului apei, precum și din cauza instalațiilor hidroelectrice. În ceea ce privește habitatele, doar 15% dintre acestea sunt în stare bună.

Refacerea turbăriilor și a altor zone umede poate să genereze beneficii pentru natură, dar și să contribuie în mod semnificativ la combaterea schimbărilor climatice, oferind șanse de angajare în zonele rurale și periferice. Raportul arată că inițiativele din cadrul programului LIFE al UE, programele de agromediu specifice din cadrul Politicii Agricole Comune și rețeaua Natura 2000, continuă să aibă o influență pozitivă, însă trebuie extinse în mod considerabil. Astfel, râsul iberic, renul de pădure și vidra au beneficiat de proiecte majore de conservare care au dus la rezultate favorabile, concrete și sigure.

Aceste cunoștințe vor ghida, în următorii ani, măsurile UE în domeniul biodiversității, constituind o bază de referință esențială pentru monitorizarea progreselor înregistrate în vederea realizării obiectivelor noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru 2030. Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Această evaluare privind starea naturii este cel mai complet bilanț de sănătate al naturii efectuat vreodată în UE. Evaluarea arată, din nou, foarte clar că pierdem sistemul nostru vital de susținere a vieții.

În UE, 81 % din habitatele protejate se află într-o stare inadecvată. Trebuie să punem de urgență în practică angajamentele asumate în cadrul noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru a inversa acest declin, în beneficiul naturii, al oamenilor, al climei și al economiei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.