Declarat cel mai frumos loc subteran din lume, Salina Turda din judeţul Cluj a înregistrat, în 2017, un număr record de vizitatori. Mai exact,peste 600.000 de persoane au trecut pragul minelor de sare. De asemenea, turiștii străini sunt din ce în ce mai mulți la Turda, cei mai mulţi vin din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel sau Spania.

Salina Turda ste unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice și a primit locul I în topul celor mai frumoase locuri subterane din lume. Aceasta este vizitată anual de mii de turiști, însă în 2017 s-au bătut toate recordurile de până acum.

„Am înregistrat anul trecut un record de vizitatori ai Salinei Turda, de 618.200 de persoane, dintre care 35% au fost din străinătate, cei mai mulţi din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel sau Spania. Numărul turiştilor străini a crescut de la 30% în 2016, la 35% anul trecut. În prezent suntem în lucru cu un studiu de fezabilitate pentru includerea ultimei mine, mina Iosif, situată la peste 110 metri adâncime, în circuitul turistic, document care să fie finalizat în acest an, şi identificarea soluţiilor de finanţare a proiectului. Sperăm să ne apucăm în acest an chiar de proiectare, după care va urma execuţia lucrărilor. Estimăm o investiţie de 10 milioane de euro, care va duce la dublarea capacităţii de vizitare a Salinei Turda”, a declarat Simona Baciu, directorul Salinei Turda pentru Mediafax.

Salina Turda are patru mine – Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif, primele trei intrate în exploatare turistică.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.