Regizorul francez recompensat cu Oscar Michel Gondry, invitat special la TIFF 2019

151
Foto: the-talks.com

Regizorul, scenaristul și producătorul francez recompensat cu Oscar Michel Gondry este invitatul special al celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizat la Cluj-Napoca, în perioada 31 mai – 9 iunie.

Premiat cu un Oscar în 2005, pentru scenariul original al filmului „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), realizat alături de Charlie Kaufman și Pierre Bismuth, Gondry este cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru inovațiile stilistice care au revoluționat cinematografia contemporană. Tehnica, experimentul, instalaţia (în înţelesul artistic al cuvântului) sunt elemente foarte importante pentru regizorul francez, al cărui stil unic și foarte inventiv, copilăros și deopotrivă sofisticat, cucerește de fiecare dată publicul. Este recunoscut în industrie pentru soluțiile sale creative și pentru tehnicile inedite la care apelează pentru a crea efecte vizuale „handmade”, printre inovațiile stilistice care se leagă de numele lui numărându-se și efectul „bullet time”, atât de spectaculos rafinat de autorii trilogiei „Matrix”.

Cariera sa a debutat pe vremea când studia artele vizuale și activa ca toboșar într-o formație pop, pentru care a realizat primele sale videoclipuri. În scurt timp, Gondry a ajuns să semneze clipuri pentru Björk, The Rolling Stones, Massive Attack, Radiohead, Beck, The Chemical Brothers, Daft Punk și mulți alții, iar apoi a intrat în atenția Hollywood-ului. În 2001 era lansată la Festivalul de la Cannes comedia „Human Nature”, debutul său regizoral – inclus în competiția primei ediții de TIFF, în 2002 -, iar, în 2005, cineastul se afla pe lista câștigătorilor la Oscar, cu povestea de dragoste metafizică din „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, în care Jim Carrey și Kate Winslet, nominalizată și ea la premiile Academiei de film americane, intră în pielea unor foști iubiți care decid să-și șteargă din minte, printr-o procedură medicală, orice amintire legată de relația lor.

Evadarea din realitate este, de altfel, una dintre temele favorite ale lui Gondry. În 2006, regizorul o abordează din nou, în The Science of Sleep/ La science des rêve”, unde personajul principal alege să trăiască în lumea fantastică a viselor sale, în detrimentul incertitudinilor din viața lui de zi cu zi.

Versatilitatea lui Gondry este evidențiată de diversitatea de genuri pe care artistul le-a abordat de-a lungul carierei sale: de la portrete-documentar precum „Dave Chappelle’s Block Party” (2005) și „The Thorn in the Heart/ L’epine dans le coeur” (2009), la comedii cu adolescenți – „The We and The I” (2012), filme de aventură – „Microbe et Gasoil” (2015) și producții animate precum filmul-experiment ce ilustrează o conversație cu Noam Chomsky, intitulat enigmatic „Is The Man Who Is Tall Happy?” (2013).

Alături de filmele incluse în „Retrospectiva integrală Michel Gondry 100%”, publicul TIFF este invitat să experimenteze și Uzina Filmelor de Amatori – proiectul creat de cineastul francez, un concept interactiv în care spectatorii devin creatori de film, parcurgând toate etapele de producție și având la dispoziție peste 15 decoruri și toată aparatura necesară. Toate detaliile despre proiect se regăsesc pe www.uzinadefilme.com, unde pot fi deja rezervate locurile.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here