Se confirmă intențiile de retragere a arsenalului sovietic din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după întrevederea de miercuri 11 septembrie 2019, de la Moscova, dintre miniștrii de externe ai Federației Ruse, Serghei Lavrov și cel al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.

Pe 24 august a avut loc întâlnirea dintre președintele moldovean, Igor Dodon si ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în urma căreia Dodon a afirmat că Rusia „propune să fie început procesul de eliminare a munițiilor de la Colbasna” și că „acest subiect va fi adus la cunoștiință și celorlalți membrii ai formatului „5+2”, pentru reglementarea problemei transnistrene.” Formatul „5+2” este constituit din Moldova și Transnistria, ca părți în conflict, Rusia și Ucraina-garanți și mediatori, OSCE-mediator, iar SUA și UE au calitatea de observatori.

Teritoriul transnistrean, de doar o jumătate de milion de locuitori, majoritatea ruși și ucraineni, a rupt legăturile cu Republica Moldova, după conflictul armat, din perioada 1992-1993. La depozitul de la Colbasna, aflat în gestiunea Grupului operativ de trupe ruse, din strânga Nistrului, sunt stocate aproximativ 20.000 tone de muniții lăsate de armata sovietică, la retragerea sa din Europa. De asemenea, conform Acordului pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean ,semnat în iulie 1992, Federația Rusă a instalat 2400 de militari, pentru a garanta pacea în zonă, contingent pe care l-a redus apoi de-a lungul timpului. Rusia precizează că posibila retragere a arsenalului din zonă,  nu va afecta prezența militarilor săi, considerând că acest contingent a avut succes în misiunea de menținere a păcii.

O primă încercare de evacuare a depozitului a fost făcută în 2001-2002, când cu finanțare OSCE , a fost adus un echipament american pentru distrugerea, în siguranță, a obuzelor de la depozit, numit „camera de detonare Donovan”,însă autoritățile transnistrene nu au permis acces echipamentului în regiune. Totodată, au fost evacuate câteva garnituri de tren cu armament și muniție de la acest depozit , dar procesul a fost, de asemenea, blocat de autoritățile din Tiraspol, pe motiv că munițiile de la Colbasna ar fi constituit „proprietatea poporului transnistrean” și ar fi solicitat Rusiei compensații financiare pentru munițiile evacuate.

Întâlnirea de miercuri , de la Moscova, constituie semnalul reluării negocierilor în formatul „5+2”. Ministrul rus, Serghei Lavrov afirmă că „ Am discutat subiecte ce vizează reglementarea transnistreană. Am reiterat disponibilitatea Federației Ruse de a continua să acționeze în calitate de mediator în negocieri și de garant al acordurilor încheiate în vederea implementării și dezvoltării ulterioare a deciziilor luate între Chișinău și Tiraspol, în cadrul consolidării a măsurilor de încredere, în cadrul promovării unei soluții viabile , cuprinzătoare a diferendului de pe Nistru.”, „ Salutăm reluarea reuniunilor oficiale programate pentru luna octombrie în formatul „5+2”. Credem că astfel de întâlniri ar trebui să fie mai frecvente așa cum s-a convenit la stabilirea acestui format.”

La rândul său, ministrul de externe al Moldovei, Nicolae Popescu afirmă „Chișinăul mizează pe sprijinul Federației Ruse în eforturile sale de a găsi o soluție politică viabilă pentru problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat, la sfârșitul lunii august, că o nouă întrunire în formatul „5+2”, va avea loc în perioada 8-10 octombrie.

În  ultima lună  , Federația Rusă a reluat negocierile cu Ucraina pentru detensionarea situației din estul Ucrainei, a anunțat încetarea focului în zona Idlib, din Siria și a decis reluarea reuniunilor oficiale, privind retragerea arsenalului militar din Transnistria. Acest șir de acțiuni recente denotă o nouă abordare și noi modalități de consolidare a stabilității strategice.