Intre familiile Zegrean şi Istici din Gherla a izbucnit un conflict dur, de câţiva ani, în ciuda înrudirii lor, Marinela Zegrean Istici, soţia pârâtului Constantin Istici, fiind nepoata fraţilor reclamanţi Zegrean, scrie muzicainstantelor.ro.

Cei 4 rapsozi formau un grup renumit nu doar în zona Gherla, ci în toată Transilvania, fiind specializaţi cu preponderenţă pe spectacole cu tradiţionalul Joc la şură. Aceştia au colindat cu un montaj de peste o jumătate de oră prin Europa, chiar cu prilejul aderării României, în urmă cu peste un deceniu.

Problemele au apărut când fraţii Zegrean au înregistrat un album fără Constantin Istici, pe care au intenţionat să-l comercializeze. A fost prima încleştare de forţe în faţa unui complet de judecată. De atunci litigiile au sporit, ajungându-se inclusiv la plângeri penale.

Ultima aventură juridică a apărut odată cu noul album Jocul la şură al lui Constantin Istici, faţă de care fraţii Zegrean emit pretenţii de proprietate intelectuală, formulând daune morale în valoare de 10.000 de lei.

Judecătorul a cerut audierea unor specialişti din domeniu, Tiberiu Groza, fost director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Sergiu Vitalian Vaida, cunoscut realizator de emisiuni de televiziune cu specific folcloric şi va solicita Academiei Române o analiză asupra drepturilor de autor privind jocul la şură.

Surasa: muzicainstantelor.ro