Scandalul privind valul 4. Fostul ministru USR al Sănătății răspunde acuzațiilor liberalilor

Continuă scandalul privind pregătirile pentru valul 4 al pandemiei. Liberalii și fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, se acuză reciproc prin intermediul unor mesaje publice.

Liberalii au acuzat-o pe Ioana Mihăilă că este responsabilă pentru lipsa medicamentelor antivirale din farmacii. Acuzațiile au fost lansate de pe pagina de Facebook a PNL.

„Mihăilă, ministrul USR+ al Sănătății, este responsabilă pentru lipsa medicamentelor antivirale din farmacii. Luate de la primele simptome, acestea ar fi putut să salveze vieți și, în plus, să reducă semnificativ aglomerația din spitale. Mihăilă a refuzat să permită comercializarea lor către populație. Bolnavii cu simptiome ușoare și medii umplu spitalele doar pentru a primi tratamentul antiviral, pe care l-ar fi putut urma la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. Până de curând, medicamente antivirale se găseau în farmacii, fiind folosite inclusiv în tratarea gripei, fară efecte secundare serioase. Dar ministrul USR+ a decis că e mai bine că ele să fie administrate doar în spitale. Ca și Voiculescu, înaintea ei, Mihăilă nu numai că nu a pregătit sistemul medical pentru valul 4 al pandemiei, dar a luat o serie de decizii care au agravat tragedia din țară. Românii trebuie să știe adevărul”, au scris liberalii pe Facebook.

Reacția fostului ministru al Sănătății a apărut tot pe Facebook. Ioana Mihăilă vorbește despre o campanie dusă de PNL împotriva ei în care sunt folosite informații false și calomnii.

„PNL pune de câteva zile pe pagina de socializare oficială numai calomnii și fake news-uri la adresa mea. Dacă ieri mă acuzau că valul 4 nu a fost pregătit de mine după ce propriul premier și președinte de partid a lăsat sănătatea fără bani în plină pandemie, a luat toate deciziile legate de pandemie și relaxare și a fost artizanul campaniei eșuate de vaccinare, astăzi propagă un alt fake news cu efecte grave la adresa populației”, a spus Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății a vorbit despre medicamentul Favipiravir.

„Toate deciziile pe care le-am luat în legătură cu acest medicament le-am luat strict prin decizia specialiștilor: Favipiravir este un medicament care se utilizează la scară mică, un medicament cu potențial teratogen (malformații).
Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică/apariție a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum și risc de hiperuricemie. Este absolut necesar controlul strict al eliberării, sub stricta supraveghere a medicilor”, a precizat Mihăila.

În aprilie, Ioana Mihăilă a fost propusă de USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății în Guvernul condus de Florin Cîțu, în urma demiterii lui Vlad Voiculescu. Mihăilă a ocupat această poziție până în momentul în care miniștrii USR s-au retras din Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.