Revenirea în ţară, pentru vacanţa estivală, a românilor care muncesc în străinătate a mărit cererea de materiale de construcţii, costurile cu manopera şi cu energia au crescut, şi toate acestea au provocat scumpiri cu până la 30% a materialelor, arată operatorii din domeniu consultaţi de MEDIAFAX.

Cererea este impulsionată atât de dezvoltatorii care şi-au relansat proiectele imobiliare, cât şi de faptul că românii reveniţi din străinătate pentru vacanţa de vară investesc în renovarea caselor sau chiar în construirea de locuinţe noi. Această creştere a cererii îi încurajează pe producătorii şi importatorii de materiale să mărească preţurile.

Pe de altă parte, în prima jumătate a acestui an au crescut şi salariul minim pe economie – fapt care a scumpit manopera, dar şi costurile de producţie, în special cele cu energia electrică. Toţi aceşti factori au condus la scumpiri cuprinse între 5% şi 30% la diverse materiale, cum sunt cimentul, fierul-beton, tabla, plasele şi celelalte produse din oţel, dar şi la mobilă şi la produsele din lemn.

„Este legea cererii şi ofertei. Toţi constructorii – de locuinţe, dar şi de birouri sau de centre comerciale – au acum nevoie de aceste materiale. Când scade cererea, scad şi preţurile, şi marjele de profit; cînd cererea creşte, operatorii forţează creşterea marjelor de profit, mărind preţurile”, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

În opinia sa, factorii de cost au o influenţă mai mică asupra preţurilor, pentru că volumele de producţie sunt mari şi se disipează la nivelul preţului pe unitatea de produs. „Poate părea paradoxal, dar preţul de producţie la un kilogram de ciment este mai mic decât la un kilogram de parfum, datorită volumelor mari cu care se operează în industria cimentului”, a spus liderul APMC.

Foto:sazy.ro