Aproape toate activitatile noastre obisnuite, de zi cu zi, de acasa sau de la locul de munca sunt in stransa legatura cu aparatura electrica si electronica, menite sa ne ajute si sa ne inlesneasca atat diversele sarcini de indeplinit, cat si cele care tin doar de confortul nostru. Astfel, cu totii suntem convinsi ca foarte greu ne putem inchipui viata fara beneficiile concrete ale curenului electric, fie ca este vorba despre utilizarea masinii de spalat, a televizorului, a calculatorului, a aparatului de aer conditionat, a aspiratorului, a uscatorului de par, a frigiderului, a filtrului de cafea si a multor alte echipamente care functioneaza la priza.

De aceea, dependenta noastra de toate acestea ne determina sa fim extrem de precauti si atenti  la buna functionare a instalatiei electrice si sa intervenim imediat cand da primele semne ca ceva nu este in regula. Dar, in conditiile in care apar probleme la instalatia electrica din locuinta, oricat ne-am dori sa ne implicam in rezolvarea cat mai rapida a acestora, daca nu avem pregatirea necesara, este recomandat sa apelam la serviciile autorizate ale unei persoane pregatite in domeniu sau la o echipa specializata, vezi de exemplu 07Handyman.ro, atunci cand este vorba despre deficiente mai complexe si care necesita experienta mai multor specialisti.

Astfel, chiar si pentru disfunctionalitati pe care, in prima faza, le consideram minore si suntem convinsi ca le putem remedia singuri, cel mai bine este sa cerem ajutorul unui electrician, care va identifica solutia corecta pentru reluarea bunei functionari a instalatiei electrice. Dar asta nu ne impiedica sa fim prevazatori si buni gospodari in propria locuinta si,  in acest sens, pentru orice eventualitate,  sa fim dotati acasa cu cateva ustensile si unelte foarte utile, precum creion care masoara tensiunea, un voltmetru, o pereche de ochelari de protectie, unelte cu capetele din cauciuc. De asemenea, nu strica sa avem in casa un manual care sa contina regulile elementare privind utilizarea domestica a curentului electric si din care, atunci cand timpul ne  permite, sa ne informam corespunzator, astfel incat sa intelegem de ce se produc anumite defectiuni si cum sa le evitam.

Chiar daca nu vom proceda la o implicare concreta in rezolvarea acestora, cel putin este bine sa stim cee ce nu avem voie sub nicio forma sa facem fara ajutorul unui electrician. Ceea ce totusi este oricand la indemana noastra, in situatia in care sesizeam  o defectiune, este oprirea imediata a curentului electric si evitarea  zonelor umede, din preajma acesteia, deorece cu siguranta este incarcata electric si constituie un real pericol pentru sanatatea noastra.