Traim in secolul vitezei, iar masina este locul unde ne petrecem o buna parte din timp.

Ne deplasam cu ajutorul ei la job, mergem cu ea la cumparaturi si tot la ea apelam in weekend, atunci cand organizam cu entuziasm o escapada de weekend la munte sau oriunde la aer curat. Pentru familiile cu copii mici, scaunul de masina este unul dintre cele mai importante articole, indispensabil atunci cand se doreste a calatori in conditii de maxima siguranta.

Avand in vedere multitudinea de modele care exista pe piata, alegerea unui scaun pentru micutul tau se poate dovedi o adevarata provocare. Printre criteriile de selectie pe care le are orice parinte trebuie sa se numere confortul, siguranta, varsta copilului, greutatea sa, montarea in masina etc. In continuare, specialistii Nichiduta ti-au pregatit cateva sfaturi care iti vor fi de folos atunci cand te simti pierdut/a in sumedenia de modele, culori, centuri si materiale.

Categoria de varsta careia ii corespunde scaunul auto

Este esential ca scaunul achizitionat sa fie potrivit varstei si greutatii copilului. Prin urmare, un model prea mare sau unul prea mic poate reprezinta o amenintare la adresa copilului.

Exista mai multe categorii de varsta/greutate in ceea ce priveste scaunele auto. Prin urmare, poti opta pentru unul din categoria 0-13 kg, 9-18 kg sau chiar din gama 9-36 kg. Atunci cand greutatea copilului a depasit 36 kg, insa inaltimea sa nu ii permite sa fie asigurat doar de centura de siguranta, poti avea in vedere un scaun pe care il tranformi in inaltator, dupa o anumita vreme.

Instalarea scaunului pentru copil in masina

Orice scaun auto se monteaza in masina prin intermediul unui sistem de siguranta. Acesta trebuie sa ofere siguranta totala, astfel incat sa nu creeze niciun risc pentru cel mic. S-a constatat faptul ca multe incidente au drept cauza instalarea necorespunzatoare a scaunului auto. Asadar, este esential sa citesti cu atentie instructiunile inainte sa treci la actiune – montarea scaunului auto.

Cat priveste orientarea acestuia, expertii indica sa fie pozitionat cu spatele la sensul de deplasare al autovehiculului, cel putin pana la varsta de un an al bebelusului. Recomandarea vizeaza mai ales parintii care au optat pentru scaunul auto de tip scoica.

Conform studiilor, copilul cu varsta sub 4 ani este mai protejat in cazul unul accident atunci cand scaunul in care se afla este orientat cu spatele la sensul de mers. Cauta in acest sens un scaun care poate fi montat in ambele moduri – cu fata si cu spatele spre directia de deplasare.

Pentru a elimina posibilitatea ca scaunul sa alunece, sa se rastoarne sau sa se balanseze, ai in vedere un model care sa fie si cu Isofix.

Centura si sistemul sau de prindere

Daca ai inceput documentarea cu privire la scaunul auto, sigur ai constatat deja ca exista sisteme de prindere a centurii in 3, respectiv 5 puncte. Este de la sine inteles ca pentru mai multa siguranta, modelele cu sistem de prindere in 5 puncte sunt indicate. Sistemul de inchidere trebuie sa fie suficient de puternic si dur, astfel incat micutul sa nu il poata actiona, insa in acelasi timp sa nu ii creeze niciun fel de disconfort.

In concluzie, asigura-te ca ai scaun la copil in masina inainte de a porni la drum si ai grija ca acesta sa fie corect instalat. Cei aflati in cautarea unui scaun auto isi pot lua un moment de ragaz pentru a rasfoi paginile magazinului online Nichiduta.ro.