Din cauza maltratării copiilor și adolescenților germani într-un program social din România, autoritățile române investighează opt suspecți, inclusiv un cuplu german, scrie publicația SPIEGEL ONLINE.

Opt case au fost perchezișionate marți ca parte a anchetei din România, după cum au  anunțat procurorii din București. Prin urmare, se susține că copiii și adolescenții germani cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au fost obligați să „muncească fizic excesiv” în multe gospodării, mai mult aceștia au fost tratați ca „asemănători sclavilor”.

Copiii nu aveau voie să meargă la școală

Proiectul promitea „reabilitarea” copiilor și adolescenților cu probleme de delicvență, care nu se puteau integra în societat, totul prin printr-un proiect  social cu activități specifice și suport psihologic.

Deutsche Jugendliche sollen in Sozialprojekt misshandelt worden sein

Cercetarile autorităților din Romania  nu a spus câți copii au fost până acum în acest proiect însă pe site-ul acestora se arată că  în Maramureș au ajuns pană acum  61 de copii care au participat la proiect încă de la fondare.

În Germania, organizația are un punct de contact la Potsdam, până acum însă nimeni nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Se presupune că relele tratamente au început din  2014 și au continuat până în  august 2019 când procurorii români au intrat pe fir. O parte dintre minori sunt acum îngrijiți de asistenți sociali români din regiunea Maramureș.

Încă din 2006, SPIEGEL a scris despre acest proiect dubios.

Trebuie intervenit urgent pentru stoparea acestui proiect, scriau jurnaliștii de la SPIEGL ONLINE într-un articol publicat în 2006.

Birourile de tineret împing copiii între 11 și 17 ani către proiecte străine. Copiilor le este promisă educție în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii, dar unii copii problemă ajung să fie forță de muncă ieftină iar organizațiile greu de controlat beneficiază de aceasta.

Promisiunile proiectului  protestant Martinswerk Dorlar  promitea multe lucruri care nu se întâmplau printre care și recuperarea socială a acestor copii problemă, prin plasarea lor la familii din Romania.

Jurnaliștii germani au scris și despre un tânăr în vârstă de  14 ani, din zona Ruhrului, care se afla în evidențele biroului său de tineret din Germania și caruia i se promisese o  „lume sănătoasă”, ceea ce mai târziu îi va permite un „un nou început în Germania”. Dar cei de la biroul german au trimis copilul cu simptome de stres într-o școală și la o  familie dintr-un sat românesc.

Dar „călătoria în timp” promisă  era în mod evident diferită de cea găsită la destinație – era o călătorie în trecut, o educație negră, cu muncă forțată și pedeapse.

În presupusele „familii potrivite”, tînărul Marcel și alți câțiva copii din Germania sunt folosiți ca servitori. Minorii sunt puți la munci grele cum ar fi  transport de lemne, munca la câmp și grădinărit. Unii erau puși să ducă găleți grele cu apă pentru adăpatul animalelor.

Când când a refuzat să curețe covoarele familiei gazdă, Marcel a fost bătut cu o mătură. Ceea ce a experimentat Marcel într-un sat de lângă Sighișoara, nu este un caz izolat, au mai scris jurnaliștii de la SPIEGEL ONLINE.

Câteva mii de copii germani cu probleme au fost deportați undeva în lume încă din anii ’80.

Jurnalistii nemti arată faptul că autoritățile germane nu știu să spună câți copii cu probleme sunt în prezent în alte țări și spun că aceasta ar fi imaginea de ansamblu al unui sistem german cu numeroase deficiențe.