În ultimele trei decenii, sticla a devenit un material tot mai des utilizat în proiecte arhitecturale speciale, trecând de la banala funcție de geam de fereastră la aceea de element vedetă al unei construcții nou edificate sau modernizate. Iar când este vorba de sticlă curbată lucrurile devin și mai spectaculoase.

Utilizările sticlei curbate în proiectele de design contemporan

Frecvent utilizată acum de constructori pentru realizarea de pereți care au renunțat la verticalitate plană în favoarea unei verticalități convexe sau concave, la fel ca și în cazul ușilor, sticla curbată este extrem de ofertantă.

Inclusiv piese de mobilier ultra moderne se pot fabrica din sticla curbată prin tehnologii speciale.

Aceia ce lucrează în industria publicitară outdoor și indoor nu puteau să stea la distanță și au început ca să o folosească și ei pentru proiecte de promovare inedite, extrem de creative.

Iată cum acest material străvechi, sticla, folosit chiar și în Egiptul Antic, a devenit în ultimele decenii tot mai atractiv, cu atât mai mult cu cât este net superior termopanului care părea să devină liderul suprem în materie de ferestre, cel puțin.

Sticla curbată, departe de a rămâne la o funcție tradițională de geam de fereastră, fie el și concav, convex sau cu linii șerpuitoare, s-a transformat rapid într-un material de construcție versatil, extrem de adaptabil la noile proiecte arhitectonice ale secolului 21, venind în întâmpinarea oamenilor contemporani care încep să caute tot mai mult transparență în orașele supraaglomerate în care își duc existența cotidiană. O transparență naturală, nu una surogat, dată de un plastic, fie el oricât de calitativ.

Sticla curbată permite luminii clare sau a cei colorate să fie omniprezentă, să cotropească în mod plăcut spațiile interioare, ori să se insinueze difuz, abia perceptibil, cu o moliciune atent aleasă.

În materie de design, unghiurile ascuțite, dure, masculine, par a lăsa tot mai mult loc curburilor, șerpuirilor de linii. Simbolul Focului se da ușor la o parte și lasă loc elementului Apă.

Și ce material poate să reprezinte apa mai bine decât un element de sticlă curbată?

Arhitecții nu se feresc totuși nici de acele proiecte în care îmbină surprinzător curburile cu părțile ascuțite, realizând astfel opere extrem de interesante în unicitatea lor.

Elementul Apă reprezentat cu ajutorul sticlei curbate

Cele mai interesante sunt acele spații rezidențiale sau de birouri în care găsim toate cele 5 elemente: Apa, Lemnul, Focul, Pământul și Metalul, în proporții bine stabilite.

Acolo, pereții și/sau ferestrele de dimensiuni mari din sticlă curbată lasă lumina zilei ca sa pătrundă în interior, unde se găsesc plante luxuriante, mici cascade artificiale sau fântâni interioare, elemente de inox strălucitoare.

În acest fel, senzația neplăcută pe care mulți oameni o au că locuiesc sau muncesc în niște cutii întunecate dispare cu desăvârșire, accentuându-se o senzație de libertate dătătoare de o poftă de viața suplimentară.

Sticla curbată se folosește pe scară largă în ultima vreme la ferestrele clădirilor noi sau modernizate, balustrade, uși și pereți, dar și la pentru alte elemente stilistice extrem de moderne.

Foarte spectaculoase sunt cupolele de sticlă, lifturile panoramice ale diverselor hoteluri ori spații comerciale, precum și ușile rotative maiestuoase ale unor construcții luxoase.

În cele mai multe cazuri, sticla curbată este tratată special din motive de siguranță, pentru a oferi rezistență sporită împotriva factorilor agresivi de natură tehnică sau mecanică. Se potrivește perfect atât amenajărilor de design interior, dar și celor exterioare, așa încât va fi o prezență din ce în ce mai vizibilă în orașele în care locuim, spre bucuria noastră, a tuturor.