Strategia „De la fermă la furculiță”

Strategia „De la fermă la furculiță”

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe strategia “De la fermă la furculiță”, iar în 16 martie 2020, vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan-Doru Dăncuș, a propus o serie de acțiuni concrete în acest sens, care să vină în sprijinul producătorilor locali.

De la fermă la furculiță trebuie să aibă în vedere stimularea și facilitarea formării exploatațiilor agricole privat-familiale comerciale de tip european prin restrângerea treptată a exploatațiilor agricole de subzistență, păstrând modul tradițional de a produce produsele agroalimentare. Trebuie să urmărească, totodată, promovarea cu precădere a acelor produse agroalimentare care sunt produse într-un mod autentic, tradițional și împotriva muncii precare.

CITESTE SI | VIDEO: Organizatorii marilor festivaluri din România: “Noi nu am cerut anularea festivalurilor, am cerut mai multă claritate din partea autorităților!”

O altă propunere a vizat încurajarea formării ecomuzeelor, respectiv o formă de asociere și organizare a comunită­ților locale bazată pe dezvoltare durabilă, dar și stabilirea unor rețele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiționale, ecologice și biologice.

De aceea, sunt necesare organizarea și controlul sistematic pe toată filiera produselor bio „De la fermă la furculiță”, dar și înființarea unui institut european de cercetări în domeniul biotehnologiei și ingineriei genetice în agricultură, zootehnie, industria alimentară, respectiv crearea stațiunilor de cercetări agricole zonale.

Categories: Maramures

Comments

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*