Capitala Tineretului din România 2018-2019, Baia Mare, a găzduit zilele trecute cel mai mare eveniment studențesc național marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cei peste 400 de lideri ai studenților, care fac parte din organizațiile membre ANOSR din toată țara, au dezbătut la Baia Mare situația învățământului superior din România, totodată stabilind prioritățile federației pentru noul an universitar și alegând noul Birou de Conducere.

La eveniment a fost invitat să participe și Ioan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale (MEN), Nicolae Postăvaru, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR) și prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Forumul s-a încheiat cu Adunarea Generală ANOSR, în cadrul căreia au fost aleși noii lideri ai studenților din România. Noul președinte al ANOSR este Petrișor-Laurențiu Țucă, student la Facultatea de Mecanică Timișoara. Cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România a fost organizată cu sprijinul Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare (UTCN-CUNBM). Evenimentul este inclus în programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală care, de 18 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, precum și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală. ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 33 de universități, atingând un număr de 100 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.