Studiu: Consumul de cannabis, asociat cu un nivel mai mare al fertilității în cazul bărbaților

    Bărbații care au fumat cannabis prezintă un nivel al fertilității cu aproape 30% mai mare comparativ cu cei care nu au folosit acest drog, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători americani, care recomandă, totuși, prudență în interpretarea concluziilor, informează Bloomberg.com.

    Potrivit autorilor acestui studiu, care s-a desfășurat între anii 2000 și 2017 și la care au participat peste 600 de pacienți ai unei clinici specializate în infertilitate, rezultatele sunt surprinzătoare. Specialiștii se așteptau să descopere că acest drog afectează nivelul fertilității și numărul spermatozoizilor.

    În schimb, participanții la studiu care au recunoscut că au folosit acest drog au prezentat un număr mai mare de spermatozoizi pe mililitru de spermă decât cei care nu au fumat cannabis.

    Rezultatele studiului nu implică neapărat faptul că folosirea acestui drog poate crește șansele de a deveni părinte, spun autorii studiului, dar și alți specialiști care au comentat concluziile cercetării.

    Legătura ar putea fi non-cauzală, respectiv efectul pe care îl are hormonul masculin testosteron atât asupra numărului de spermatozoizi, cât și asupra unor comportamente riscante, precum fumatul de cannabis.

    Coordonatorul studiului, profesorul Jorge Chavarro, unul dintre cercetătorii de top din SUA, de la Școala de sănătate publică Harvard T.H. Chan din Boston, a declarat: „Aceste descoperiri suprinzătoare ne arată cât de puține informații avem despre efectele cannabisului asupra sănătății sistemului reproducător și asupra sănătății în general”.

    Rezultatele trebuie să fie interpretate cu prudență și mai sunt necesare alte studii privind efectele consumului de marijuana, a mai spus acesta.

    Studii anterioare, care au avut în vedere experimente pe animale, dar și bărbați care au făcut abuz de droguri, au sugerat că marijuana afectează sănătatea sistemului reproducător masculin.

    La noul studiu au participat bărbați cu o medie de vârstă de 36 de ani, majoritatea caucazieni, absolvenți de liceu, pacienți care au apelat la o clinică specializată în infertilitate pentru a deveni părinți. Participanții au oferit informații privind consumul de cannabis. Dintre cei care au spus că sunt consumatori (55% din total), 44% au indicat că au folosit acest drog în trecut, iar 11%, în mod curent.

    Analizele mostrelor de spermă colectate de la participanții la studiu au arătat că cei care fumaseră marijuana aveau, în medie, o concentrație de 62,7 milioane de spermatozoizi pe mililitru, iar cei care nu au folosit drogul, de 45,4 milioane de spermatozoizi pe mililitru.

    Doar 5% dintre utilizatorii de cannabis au avut o concentrație de sub 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă, acesta fiind nivelul „normal” stabilit de Organizația Mondială a Sănătății, comparativ cu 12% dintre bărbații care au indicat că nu au folosit drogul.

    În plus, marii utilizatori de cannabis au prezentat un nivel mai mare de testosteron în organism.

    Autorii studiului, publicat în Human Reproduction, au spus că este posibil ca un nivel mic de expunere la cannabis să fie cumva benefic pentru producția de spermă. De altfel, sistemul endocanabinoid din creier, ținta acestui drog, joacă un rol cheie în reglarea fertilității.

    Cercetătorul britanic Allan Pacey, profesor la Universitatea din Sheffield, a comentat: „Așa cum indică și autorii, bărbații cu concentrații mai mari de spermatozoizi prezintă o mai mare probabilitate de a avea un nivel mai mare de testosteron. De aici, o mai mare probabilitate de a fuma marijuana, pentru că, pur și simplu, își asumă mai multe riscuri”.