Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri(17.09.2019) că între  două si trei milioane de refugiați din Turcia și Europa, ar putea fi reinstalați în Siria, dacă s-ar crea în nordul țării așa numita „zonă de securitate”, relatează AFP. „ Am putea instala acolo în funcție de întinderea zonei de securitate, între două și trei milioane de refugiați sirieni aflați în prezent în Turcia și Europa.”, a declarat Erdogan într-un discurs susținut la Ankara.

Luni, la Ankara, în ce-a de-a cincea rundă de întâlniri, au început negocierile între președintele Turciei, al Federației Ruse și cel al Iranului. Aceștia au discutat despre problemele de securitate din unele zone ale Siriei, despre sprijinul acordat refugiaților și despre restabilirea infrastructurii civile.

În mai 2017, la Astana, cele trei părți au semnat  un memorandum privind crearea a patru zone de securitate în Siria. De asemenea, marți  se împlinește un an de când Turcia și Rusia au stabilit crearea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib. În acesta regiune trăiesc aproximativ 3 milioane de locuitori, care se află sub asediul forțelor regimului sirian. Pentru Turcia prioritatea este împiedicarea unui nou aflux masiv de refugiați proveniți din această zonă. Națiunile Unite susțin ca cel puțin cinci sute de mii de oameni s-au apropiat de granița cu Turcia, mulți dintre ei fiind refugiați din zonele ocupate de către forțele loiale președintelui sirian, Al-Assad.

Anterior, Erdogan a avertizat că țara sa poate redeschide ruta pentru refugiați si migranți, între Europa dacă nu primește sprijin internațional adecvat, care să îi permită să facă față milioanelor de refugiați din țara sa. El a afirmat, de asemenea, că Turcia intenționează să reinstaleze refugiați sirieni în nord-estul Siriei , unde Turcia și Statele Unite cooperează pentru crearea așa-numitei „zone sigure” la est de Eufrat, care ar separa frontiera turcă de zonele siriene, controlată de o miliție kurdă, sprijinită de Washington, dar care este considerată grupare teroristă de către Ankara. Cu toate că trupele turce si americane au efectuat deja o primă patrulă comună în nord estul Siriei, granițele exacte ale viitoarei zone-tampon rămân încă neclare. Liderul de la Ankara a atenționat miercuri Statele Unite, spunând că dacă „zona de securitate” nu va fi creată în următoarele două săptămâni, Turcia va pune în aplicare „planurile operaționale”, relatează Agerpres.

În cadrul acestei conferințe de presă ținută, după o zi de discuții, liderul Turciei, al Federației Ruse și al Iranului au dezvăluit constituirea în Siria , unui Comitet constituțional format din guvern, opoziție și membri ai societății civile, potrivit Aljazeera.

Președintele Erdogan, susținător al unor grupări din opoziție, în timp ce Iranul și Rusia l-au sprijinit pe președintele Bashar Al-Assad, a declarat că „în zilele următoare inițiativele convenite se vor evidenția.” Președintele Vladimir Putin a declarat „ considerăm că activitatea Comitetului Constituțional va fi decisivă în rezolvarea definitivă a situației din Republica Arabă Siriană.”

Obiectivul normalizării situației din Siria este major pentru Turcia, având în vedere că  a în această țară se află circa 3,6 milioane de refugiați sirieni. Crearea unei zone tampon în nor-estul Siriei este , de asemenea,  de mare interes pentru Turcia, care speră în relocarea a doua-trei milioane de refugiați sirieni, din Europa si Turcia , în această zonă. Efortul pe care Turcia îl suportă pentru găzduirea unui număr atât de mare de refugiați, a determinat-o să solicite pe un ton imperativ „ sprijin  internațional adecvat.” Referitor la situația din regiunea Idlib, Turcia speră ca prin crearea stabilității în zonă, să stopeze un nou flux de refugiați spre teritoriul său.