În urma summitului G7, de la Biarritz, derulat pe parcursul a trei zile(24-26 august), s-a emis o declarație comună.

Grupul țărilor cu cele mai dezvoltate economii ale lumii (SUA, Canada, Franța , Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie), a avut ca subiecte de discuție: comerțul, problema Iranului, problemele actuale de mediu si poziția fața de Rusia.

În ceea ce privește comerțul, subiectul s-a referit la tensiunile comerciale dintre SUA și China și la faptul că acestea generează o serie de incertitudini, atât pentru economiile acestor state, cât si pentru economia globală.

Problema Iranului s-a referit la încercările de a salva Acordul Nuclear cu această țară încheiat în anul 2015, după 12 ani de negocieri.

La 8 mai 2018, SUA se retrage din acest acord generând un impas între relațiile SUA si Iran, SUA acuzând Iranul la vremea respectivă de încălcare a tratatului,  prin faptul că s-ar fi continuat în secret,  programul de înarmare nucleară. Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian al Afacerilor Externe , a efectuat o vizită surpriză la summit, întâlnindu-se cu președintele Emmanuel Macron, căruia i-a solicitat o mediere în privința acordului nuclear. Liderul Franței a declarat că în urma discuțiilor s-a convenit asupra unei „foi de parcurs”, pentru a restabili legăturile dintre Iran și SUA. În urma eforturilor diplomatice ale Franței, președintele Donald Trump, s-a arătat dispus la o întâlnire cu omologul său iranian, Hassan Rohani, cu privire la programul nuclear iranian.

În privința problemelor actuale de mediu , s-a convenit acordarea unui acord financiar de două zeci de milioane de dolari, statelor din zona Amazon pentru stingerea incendiilor izbucnite în pădurea tropicală. De asemenea, s-a convenit lansarea unei inițiative globale pe termen lung, pentru protejarea pădurii amazoniene.

Tot în cadrul discuțiilor despre mediu, se remarcă faptul ca președintelui Trump, a respins planurile de reducere a producției de combustibili fosili(petrol, gaze naturale, cărbune). Acesta afirmă că „Nu va renunța la bunăstarea Americii pentru vize si mori de vânt”, completând că el însuși este ecologist si vrea sa aibă „Cel mai curat aer si cea mai curată apa de pe Pământ”.

Referitor la reprimirea Rusiei în grup, nu s-a ajuns la un consens, cu toată susținerea din partea președintelui Donald Trump.

Președintele Emmanuel Macron, a anunțat că împreună cu cancelarul german Angela Merkel, vor organiza în săptămânile următoare un summit alături de președintele rus si cel ucrainean, pentru identificarea unor soluții asupra crizei din Ucraina.(Criză declanșată în 2014, ca urmare a anexării, de către Rusia, a peninsulei Crimeea si care a determinat, în același an, excluderea Rusiei din G8.)

În concluzie, summit-ul de la Biarritz a reușit să emită o declarație comună. „Am reușit să găsim puncte reale de convergență,  fără precedent, foarte pozitive, care să ne permită să mergem înainte, într-un mod foarte util.”, a declarat liderul de la Elysee, într-o conferință de presă, alături de Trump. La rândul său, liderul american, a spus „ Este un G7 într-adevăr de succes. A fost o unitate teribilă, o unitate grozavă.”

Cu toate aceste declarații „optimiste”, problema principală a grupului G7, este trecerea de la stadiul unei declarații, la realizarea efectivă a obiectivelor stabilite. Actuala structură G7 nu reflectă realitatea economică globală, atât timp cât Rusia și China, două superputeri economice, nu fac parte din grup.