Foto: pixabay.com

In ziua de astazi, desenele animate cu super eroi au luat locul basmelor. Ele transmit copiilor povestile clasice in care protagonistul invinge raul si ii invata pe cei mici lectii morale importante. De asemenea, ei sunt cei care ii conving pe copii ca isi pot depasi limitele si pot face lumea un loc mai bun. Acestia sunt cativa dintre super eroii care reprezinta modele de urmat pentru copii.

Spiderman

Cel mai probabil stii deviza care il ghideaza pe Spiderman in activitatea sa: “Odata cu puterea mare vine si o responsabilitate mare”. Spiderman isi foloseste puterile de super erou pentru a-i apara si salva pe oamenii lipsiti de aparare. Desi uneori este tentat sa se retraga si sa traiasca o viata normala, el isi continua activitatea deoarece considera ca este cel mai bun lucru pe care poate sa-l faca. De multe ori, Spiderman este eroul preferat al copiilor, deoarece este mai apropiat de ei din punct de vedere al varstei. Peter Parker, omul din spatele mastii, este elev la liceu. Astfel, copii invata ca, desi nu sunt adulti, tot pot face lucruri bune si pot schimba lumea. Un alt element care il face pe Spiderman foarte popular este aspectul costumului sau. Contrastul puternic intre culorile albastru si rosu, combinat cu ochii mari albi il fac usor de recunoscut si memorabil.

Superman

Superman este un alt erou foarte indragit de copii, dar din cu totul alte motive. Spre deosebire de Spiderman, cu care copiii se identifica, Superman reprezinta o fiinta protectoare atotputernica. El poate sa zboare, sa ridice greutati enorme si sa isi invinga inamicii cu un singur pumn. In multe privinte, Superman reprezinta ceea ce noi consideram omul perfect: puternic, inteligent, rapid, curajos si cu o inima buna. La fel ca Spiderman, Superman are un aspect usor de recunoscut si apreciat de copii. Costumul albastru si rosu, combinat cu emblema in forma de “S”pe care o poarta pe piept il fac imposibil de ignorat.

Batman

Multi supereroi au o copilarie tumultoasa. Bruce Wayne (Batman) si-a pierdut parintii in timpul unui jaf armat. Incidentul l-a marcat si l-a facut sa devina un super erou pentru nu lasa acest lucru sa se mai intample si altora. Daca Superman isi invinge adversarii folosindu-si puterea si agilitatea, Batman o face folosindu-si inteligenta. Desi nu are superputeri, ca ceilalti eroi, Batman si-a construit un costum, un vehicul si diverse unelte care sa-l ajute sa invinga infractorii. De asemenea, eroul cunoaste mai multe forme de arte martiale si este un foarte bun detectiv. In plus, Batman urmeaza un cod moral strict care nu-i permite sa foloseasca arme de foc si sa ucida alti oameni.

Wonder Woman

Diana Prince (Wonder Woman) este o printesa amazoana care a primit in dar de la zeii Greci abilitati care o ajuta sa lupte impotriva raului. Ea este o foarte buna atleta si o razboinica redutabila. In plus, se foloseste de cateva dispozitive precum o pereche de bratari cu care se poate apara de gloante si un lasou fermecat care ii forteaza pe raufacatori sa spuna adevarul. De asemenea, poate sa zboare si este la fel de puternica ca Superman. Ea ii invata pe copii ca femeile pot fi puternice si ca pot face lumea un loc mai bun.