Foto: adevarul.ro

„Telemeaua de Ibăneşti“ este un aliment obţinut din lapte de vacă, produs în zona montană a Văii Gurghiului după o reţetă specifică locului. Gustul rămâne unic, datorită laptelui muls de la animalele ce paşunează păşunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului.

Familia Todoran a pornit afacerea cu „Telemeaua de Ibăneşti“ în anul 1994, în cadrul fabricii „Mirdatod“. Atunci Cornelia şi Dumitru Todoran au înfiinţat unitatea de procesare a laptelui şi au început să facă telemea cu aşa-numita „saramură de Orşova“.

Au început cu 50 de litri de lapte, iar azi fabrica din Ibăneşti a ajuns să proceseze 50.000 de litri de lapte. În timp, afacerea celor doi soţi a fost preluată de copiii lor, Mircea (44 de ani) şi David (41 de ani). Alături de „Telemeaua de Ibăneşti“, care este şi cel mai cunoscut produs al zonei, fabrica Mirdatod produce caşcaval, bânză proaspătă de vaci, unt, smântână şi urdă de Ibăneşti.

Din 1998 încoace, fabrica de la Ibăneşti a început să fie reprezentată la târgurile de renume, din ţară şi din străinătate. Telemeaua a fost apreciată de cei care au gustat-o, iar cei doi fraţi au fost sfătuiţi să facă demersurile pentru ca produsul lor să fie recunoascut, mai întâi la nivel naţional, iar apoi la nivel internaţional.

„Din 2008-1010 am început să participăm la târguri naţionale şi internaţionale. Acolo ne-am întâlnit cu reprezentanţii Oficiului pentru Produse Tradiţionale de la Braşov, unde ni s-a propus să mergem cu «Telemeaua de Ibăneşti» până la nivelul Uniunii Europene. Acest produs avea deja o notorietate mare pe plan local, prin urmare ni s-a părut firesc să îl promovăm. În anii 2010-2011 am format trei asociaţii: Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu, iar acestea trei formează arealul geografic. Vacile care păşunează în aceste asociaţii au parte de o floră spontană deosebită, care oferă o calitate superioară pentru „Telemeaua de Ibăneşti». Astfel, aceasta va avea întotdeauna acelaşi gust şi aceeaşi calitate“, a explicat, pentru „Adevărul“, Nicu Bumb, reprezentantul fabricii din Ibăneşti.

Citeste mai mult: adev.ro/pbcw8s