Pentru publicul roman terapia de cuplu nu pare sa fie o solutie imediata. Asta pentru ca pare mai usor sa ignoram sau sa lasam lucrurile in deriva. Specialistii spun ca nu se poate ignora faptul ca separarea este iminenta in multe dintre cazuri, insa de preferat ca aceasta sa defineasca prin acordul ambelor parti, cand lucrurile par sa nu mai fie compatibile, nu pentru ca nu a existat interes in a rezolva lucrurile.

Motivele pentru care se ajunge intr-o astfel de situatie sunt atat de diverse. In plus, tine si de maniera in care fiecare persoana gestioneaza problemele aparute. Dintre situatiile comune se numara:

Comunicarea disfunctionala

Poate parea greu de crezut, dar chiar si atunci cand vorbesti ai putea de fapt sa nu spui nimic in fond, iar daca atentia partenerului nu exista este vorba fara rost. Atunci cand devine greu de stabilit o conversatie deschisa si autentica, cand astfel de momente sunt de fapt o povara, ambele parti se simt in egala masura de frustrati, neintelesi, respinsi, poate chiar jigniti.

De aici, un lung sir de alte probleme. Se instaleaza tacerea, fiecare dintre cei doi invata sa traiasca separat de partener, iar haul creat intre cei doi este tot mai adanc.

Interesul pentru alte persoane

Din nou pe fondul unei comunicari deficitare apar interese ce vizeaza pe oricine altcineva numai nu partenerul. Teoria vietii in doi spune ca ma degraba s-ar cauta elementul lipsa din relatie alaturi de partener. Este insa nevoie de ceva determinare si toleranta pentru a face fata unui adulter recunoscut.

Totusi, daca barbatii au doar o fantezie trecatoare, intocmai ideea inaccesibilitatii va starni si mai mult interes. Un masaj erotic spre exemplu, este cel care incita. Desi la ora actuala o astfel de experienta este una ce se poate savura in doi, mai ales in cadrul acelor saloane de prestigiu unde un astfel de serviciu se adreseaza cuplurilor, multi marginalizeaza ideea si prefera sa se bucure de asta pe cont propriu. Din nou, o comunicare deficitara este ceea ce starneste astfel de situatii.

De dragul copiilor

Cand nu mai exista acea fericire de la inceput, cand despartirea pare iminenta cei care au si copii se gandesc ca ar gresi separandu-se. Perpetueaza ideea ca ar fi mai bine sa ramana impreuna de dragul celor mici. Iata un alt caz cand terapia ar fi indicata; asta pentru ca nu este de ajuns sa eviti certurile, caci frustrarea unor trairi te tradeaza, energia dintre cei doi este distructiva. In plus, dupa cum spun specialistii, copiii sunt oglinda parintilor si vor resimti imediat astfel de stari, copiindu-le ca atare.

Neputinta

In cele din urma, cand se instaleaza neputinta de a mai face ceva pentru salvarea unui cuplu intervine si frustrarea ce amplifica totul. Sunt cazuri in care cei doi se incapataneaza sa traga de o relatie, pe considerente ce tin de longevitatea cuplului. Ori pentru o astfel de lupta pentru salvare este nevoie de doua parti, in caz contrar unul se consuma, iar altul este delasator.

De retinut!

Terapia de cuplu este indicata oricand, chiar si la nivel individual. Pentru ca atunci cand te preocupa educatia sentimentala si emotionala, cand iti pui bazele unei astfel de dorinte, de a repera ceea ce stii ca nu functioneaza, ai tot mai multe sanse de a evolua in sens pozitiv. Acest lucru se va reflecta si in ceea ce inseamna viata de cuplu.

Terapia nu are ca urmare absoluta ideea de reconciliere. Pana la urma, separarea poate fi si ea benefica, dar cu ajutorul unui specialist cei doi pot distinge metode mai mature de a incheia o relatie. Se scapa de pasii aceea ce murdaresc tot ce a insemnat un istoric in doi, ar putea fi chiar o revelatie pentru a intelege ca mai bine se pune punct.

Intr-o alta perspectiva, se considera ca relatia este o munca in doi. Poate ca unul dintre voi nu vede indeajuns care sunt nevoile partenerului. Nu trebuie sa ne limitam astfel ca daca isi manifesta preferinta pentru un masaj erotic refuzul nu este tocmai maniera corecta de a aborda totul.

Terapia poate fi o solutie pentru cei casatoriti sau nu, care au si copii sau nu, pentru cupluri ce se afla in orice stadiu al relatiei. Se recomanda oricui, atat timp cat exista deschidere si acceptare.