Tokes Laszlo: Din păcate, încă părţile ungureşti nu au ajuns la o înţelegere comună privind autonomia

Tokes Laszlo: Din păcate, încă părţile ungureşti nu au ajuns la o înţelegere comună privind autonomia

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat vineri, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Libertăţii Secuilor de la Târgu Mureş, la care au luat parte circa 2000 de persoane, că UDMR a trădat cauza autonomiei şi că, din păcate, părţile maghiare încă nu au ajuns la o înţelegere comună privind acest deziderat.

‘Progrese privind autonomia? Încă suntem în faza exprimării dorinţei noastre politice, din păcate. Puterea încearcă din când în când să ne intimideze şi manipulează opinia publică să se teamă de consecinţele revendicărilor privind autonomia. Marea majoritate a societăţii încă s-a socializat în comunism, deci încă suntem cetăţeni obedienţi ai puterii şi încă nu am apucat să facem un pas în direcţia autonomiei, dar dorinţa noastră este certă. Din păcate, încă părţile ungureşti nu au ajuns la o înţelegere comună privind autonomia, puterea este încă împotriva autonomiei. Noi tindem să ajungem la o înţelegere privind autonomia, prima dată între maghiari – astăzi au lipsit reprezentanţii UDMR – după care să ajungem la înţelegere cu fraţii noştri români, pentru că este de la sine înţeles că fără consimţământul românesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem în primul rând scopul de a realiza autonomia ţinutului secuiesc, respectiv autonomia teritorială mai mică sau mai mare a altor părţi ale Transilvaniei şi după aceea autonomia culturală, care priveşte întreaga comunitatea maghiară’, a declarat Tokes Laszlo, la finalul manifestării.

Acesta a susţinut că ‘UDMR a trădat cauza autonomiei’, dar cei prezenţi la Târgu Mureş susţin această revendicare care „promite viitor întregii comunităţi maghiare’ şi că pentru lipsa de solidaritate în acest sens vina ar purta-o post-comuniştii.

‘Ne-au divizat între timp post-comuniştii noştri îndrăgiţi, toată maghiarimea a fost una cu 27 de ani înainte şi de atunci, aşa cum s-a întâmplat în cazul întregii societăţi româneşti, ne-au divizat. Şi eu am rămas singur, dar ne apucăm din nou de treabă şi la o nouă scară, un nou nivel de democratizare să reuşim’, a mai afirmat Tokes.

La finalul manifestării de la Monumentul Secuilor Martiri cei circa 2000 de manifestanţi au plecat într-un marş către Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş pentru a depune o petiţie privind autonomia.

În timpul marşului prin Târgu Mureş, manifestanţii au scandat ‘Autonomie!’, ‘Să piară Trianonul!’, ‘Rezistăm!’, nu s-au semnalat incidente, iar în jurul orei 19,00, protestatarii s-au retras.

Printre participanţi s-au aflat europarlamentarul FIDESz Tokes Laszlo, Aito Esteban Bravo de la Partidul Naţional Basc, Wouter Patho, vicepreşedintele Alianţei Libere Europene (European Free Alliance – EFA) şi directorul Alianţei Libere Europene, Günther Dauwen, liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, şi alţii.

AGERPRES

Categories: ACTUALITATE, Maramures
Tags: Tokes Laszlo

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*