Organizatorii festivalului Zilele Culturii Maghiare ediția 2018 propun un eveniment inedit – Turul orgilor. După un mare succes al turului orgilor organizat pentru persoane cu deficiență de auz, clujenii vor avea posibilitatea să participe la evenimente similare, de această dată asistați de un ghid vorbitor de limba română sau maghiară.

„Organizăm vizite la orgi bisericești și prin metode interactive descoperim împreună mecanismul de funcționare a instrumentului. Analizăm tuburile orgii și conștientizăm necesitatea claviaturii, rolul burdufului, al tracturilor și al butoanelor de registre. În timp ce organistul cântă, noi suntem atenți la vibrațiile și caractersticile instrumentului”, precizează organizatorii într-un comunicat de presă. Acest eveniment nu este un concert, iar intrarea este liberă.

„Orga este instrumentul Bisericii de Vest și nu se regăsește în nicio biserică ortodoxă. Din păcate nu există date certe cu privire la apariția primei orgi din Transilvania, dar se știe că aceste instrumente au o vechime în Ardeal de peste 300 de ani, sau chiar 500 de ani și există evidențe cu privire la anumite reparații și mutări de orgi în Transilvania prin documentele unor biserici care au investit în restaurarea lor.

În secolele al XV-lea și al XVII-lea există referiri la orgă în bisericile din Brașov și Sibiu. În ultimii ani s-au construit însă și săli de concerte cu orgi, de exemplu sala de concerte din Palatul Artelor din Budapesta”, explică Györgyjakab Miklós, unul dintre ghizi,

Miercuri (22 august), ora 17:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limbă română: Györgyjakab Miklós Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Oraşul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri)

Joi ora 17:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limbă maghiară: Sipos Dávid Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Orașul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri)

Vineri, ora 22.00 Tur nocturn al orgilor. Ghid vorbitor de limbă maghiară: Sipos Dávid Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Orașul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri)

Sâmbătă 15:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limba maghiară: Sipos Dávid Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Oraşul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri).