UDMR își lansează programul electoral la Cluj: cu ce vrea să câștige alegerile din decembrie

    Foto: Otilia Mureșan

    Uniunea maghiarilor din România își prezintă la Cluj programul electoral pentru alegerile din decembrie; anunțul vine de la președintele uniunii, clujeanul Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului de pe strada Republicii, scrie actualdecluj.ro

    Principalele declarații ale lui Kelemen:

    Noi am pregătit un program electoral pentru alegerile palrlamnentare din 2016, în română și maghiară, îl punem peste câteva zile pe site-ul nostru.

    Azi avem pe site un manifest care conține esența, lucrurile mai importante din acest program electoral.

    Noi spunem că Transilvania este viitorul pentru toți cei care trăiesc în ardea, maghiari și români, sunt convins că dezvoltarea transilvaniei este extrem de importantă pentru dezvoltarea româniei. ce e bun pentru ardeal e bun și pentru românia.

    Pentru comunitatea maghiară alegerile parlamentare au trei mize majore: viitorul maghiarilor în transilvania, siguranța comunității – în ce privește dezvoltarea identității etnice, dar și siguranța osicală, și înnoirea reprezentării politice.

    Noi de fiecare dată în 27 de ani am spus că dorim să trăim în siguranță și proprietate pe pământul nostru natal și cum majoritatea maghiarilor sunt în ardeal punem accent pe această zonă. Avem un proiect pentru aceste alegeri, pentru viitorul parlament.

    Am văzut în ultima perioadă – în ultimii trei, patru ani – încercări de intimidare la adresa comunității noastre. De multe ori am fost înțeles greșit. Credem că demersurile, încercările de intimidare la adresa primarilor sau aleșilor în autoritățile locale, nu sunt o întâmplare, doar un lucru pe lângă care putem trece. Cazurile din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, acum și cazul orașului Cluj-Napoca, unde viceprimarul Horvath Anna e suspectată în legătură cu finanțarea campaniei electorale. Într-o astfel de situație noi trebuie să mergem mai departe, să continuăm drumul pe care am pornit. Noi nu contestăm dreptul procurorilor de a face cercetări, asta e treaba procurorilor, dar când vedem că măsurile luate sunt disproporționate cu presupusele acuzații ne punem semne de întrebare și credem că instituțiile statului de drept nu funcționează bine sau funcționează cu multe, multe probleme pentru că măsurile adoptate trebuie să fie proporționate cu presupusele fapte.

    Cazul Anna Horvath – “ne punem întrebări, statul de drept nu funcționează bine”

    Am constatat, și nu vreau să dau exemple, că mulți primari cu acuzații cu suspiciuni mult mai bine fundamentate, credem în nevinovăția doamnei Horvath, sunt lăsați să meargă la serviciu și își fac treaba pentru care au fost aleși.

    Deci noi credem că e nevoie de o întărire a statului de drept pentru că am constatat măsuri disproporționate.

    În fiecare an electoral noi am avut deputați și senatori noi, dar o schimbare ca în acest an nu am avut niciodată în ultimii 25 ani: mai mult de jumătate dintre cele două grupuri vor fi oameni noi, ceea ce e și o provocare uriașă pentru că a doua zi după alegeri trebuie începută munca în comisiile de specialitate și plenul camerei deputaților, dar rămân și oameni cu experiență.

    Vom asigura un loc eligibil pentru un candidat dintr-un județ unde maghiarii sunt în număr mic, de exemplu un candidat sin Sibiu va candida în Harghita, ca să demonstrăm solidaritate.

    Programul electoral al UDMR se bazează pe patru deziderate fundamentale. Suntem convinși că aproapoe nimeni nu citește un program politic de 60 de pagini, dar credem că trebuie să existe și așa ceva, nu doar niște lozinci și niște principii enunțate. Nu suntem naivi să credem că 500.000 de oameni vor citi în următoarea perioadă programul nostru în întregime.

    După 11 decembrie trebuie să pregătim o nouă constituție. România poate oferi o nouă Constituție, în care să fie incluse și acele promisiuni din rezoluția de la Alba Iulia din 1918, credem că acea rezoluție e o lege, nu o promisiune, pentru că dacă marea unire reprezintă juridic și moral baza româniei moderne atunci acea rezoluție e literă de lege și trebuie respectate toate punctele din acel angajament luat acum aproape 100 de ani.

    Citeste mai mult AICI.