Ultima fiţă în farfuriile românilor: cartoful mov

1430

Cartoful mov a devenit din ce în ce mai popular și în țara noastră! Este considerat un adevărat deliciu, nu doar că este foarte gustos ci și datorită culorii, cartoful mov arată foarte bine în orice farfurie. Deși au un preț mai piperat, cartofii mov se vând foarte bine în magazinele din România. 

Cartoful mov e considerat delicatesă peste tot în lume. De curând, a ajuns şi la noi în ţară, iar românii i-au prins imediat gustul. Unii dintre ei chiar au mirosit o afacere profitabilă şi s-au şi pus pe treabă: cultivă şi vând barabule mov şi abia fac faţă cererii.

”Cartofii mov sunt mult mai bogaţi în antioxidanţi decât cartofii normali. Întăresc sistemul imunitar, ţin în frâu diabetul şi numeroase alte boli. D-asta şi preţul este mai mare, dar merită din plin, mai ales că nu folosim nici un stimulent de creştere, totul este natural”, spune Mădălin Ilie, citat de click.ro.

Tânărul fermier, în vârstă de 25 de ani, a achiziţionat sămânţa, în urmă cu doi ani, de la un agricultor care a importat-o din Peru. A cumpărat numai 10 kilograme, de test, iar în toamna aceluiaşi an a avut o producţie de peste 300 de kilograme. Anul trecut, fermierul din Argeş a recoltat 7 tone de pe cei aproximativ 5.000 de metri pătraţi cultivaţi, iar planurile sunt de extindere. Pentru că cererea este mare, şi preţurile rămân ridicate: un kilogram de cartofi mov pentru consum costă 7 lei, în timp ce unul de sămânţă poate sări de 20 de lei.

”Ne caută oameni de rând, pentru consumul casnic, dar şi antreprenorii care doresc să înceapă o afacere. Vindem către restaurante, dar avem şi cerere pentru export. Tot mai multe persoane caută să mănânce sănătos. Unde mai pui că şi gustul e mult mai rafinat. Noi, spre exemplu, nici nu mai folosim cartofi albi în bucătărie. Piureul, salata orientală, totul e mov” a mărturisit fermierul.

Antocianina din cartoful mov este o sursă excepţională de vitamine şi carbohidraţi sănătoşi, cu un conţinut ridicat de fibre alimentare care oferă o protecţie semnificativă împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului.

Foto:forumdyskusyjne.y0.pl

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here