Guvernul ungar a decis astăzi să suspende obligaţia de a-şi plăti împrumuturile, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii, până la finlul anului, potrivit Hungary Today.

Guvernul Viktor Orban a decis, de asemenea, să extindă împrumuturile pe termen scurt acordate businessurilor până pe 30 iunie şi pentru împrumuturile noi de retail a plafonat costul total a creditului (echivalentul DAE), la dobânda băncii naţionale plus 5%.

Orban a spus că businessurile din turism, catering, entertainment, sport şi cultură, precum şi businessurile de taximetrie, nu trebuie să mai plătească contribuţii pe veniturile plătite angajaţilor la bugetul statului până la finalul anului.

Mai mult, contribuţia angajatorului va fi „semnficiativ redusă”, a adăugat el, explicând că nu va statul mai percepe contribuţia la pensie şi că în cazul contribuţiilor la sănătate acestea se vor reduce la minimul permis de lege până pe data de 30 iunie.

În cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei Covid-19 contractele de închiriere pentru proprietăţi nu pot fi terminate unilateral şi nici chiria nu poate fi majorată, adăugând că guvernul lucrează pentru a flexibilza regulile din piaţa muncii.

El a mai spus că nu va mai percepe contribuţii la bugetul statului de la sectorul de turism până la 30 iunie.