Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul energiei

Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul energiei

Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul energiei pentru ca Blocul comunitar să își atingă mai ușor țintele în domeniul combaterii schimbărilor climatice, au anunțat vineri mai mulți oficiali de rang înalt, citați de Reuters.

Taxele planificate ar urma să fie aplicate inclusiv industriei aeronautice.

În ultimul deceniu, statele UE au făcut eforturi importante în privința energiei regenerabile, însă politicile fiscale din domeniul energiei nu s-au mai schimbat de peste 15 ani.

Acestea sunt „învechite și slab adaptate provocărilor generate de schimbările climatice și evoluțiilor politicii energetice europene”, potrivit unui document pe care miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene îl vor discuta vineri și sâmbătă la Helsinki.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, s-a declarat nemulțumit de tratamentul preferențial pe care legislația europeană îl acordă companiilor aeriene europene, care beneficiază de diverse facilități fiscale pentru a putea face față concurenței companiilor din afara UE.

El a declarat că industria aeronautică ar trebui să contribuie mai mult la lupta împotriva schimbărilor climatice fie prin plata unor taxe, fie prin achiziționarea mai multor certificate de emisii.

În cadrul aceleiași întâlniri, ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a spus că este nevoie de măsuri drastice pentru combaterea schimbărilor climatice.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Afacerile zonei euro, Dialog Social şi Stabilitate Financiară, a declarat că printre posibilitățile discutate la nivel european se numără introducerea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon sau chiar o revizuire totală a fiscalității în domeniul energiei.

Printre măsurile propuse de Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene se numără creșterea nivelului minim al taxelor din domeniul energiei, creșterea taxelor în cazul combustibililor fosili și eliminarea facilităților fiscale acordate companiilor aeriene și din transportul maritim.

Agenda noii Comisii Europene, care își va prelua mandatul în noiembrie, conține o țintă ambițioasă în privința combaterii schimbărilor climatice: reducerea cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Un document pregătit de oficiali ai Comisiei Europene în luna iulie prevede inițiative legislative privind eliminarea facilităților fiscale pentru transportul maritim și aerian până în 2020 și revizuirea nivelului taxelor în sectorul energetic până la finalul anului viitor.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.