Primarul Emil Boc a susținut, marți, prima conferință de presă după un an și jumătate, în urma acționării în instanță a Primăriei Cluj-Napoca de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC). Edilul a precizat că întâlnirea cu jurnaliștii nu are legătură cu procesul.

Emil Boc a declarat, marți, într-o conferință de presă, că postează informații despre temele importante și proiectele municipiului Cluj-Napoca folosind mijloace moderne de comunicare, nu le comunică neapărat într-o conferință de presă.

„Societatea a evoluat, comunicarea este acum online, dinamică, instant, mijloacele acestea au luat fața comunicării tradiționale. Nu am primit nicio cerere de la nicio instanță, dacă voi fi chemat voi merge, dar la mine nu a ajuns nicio cerere. Eu vorbesc în fiecare zi de proiectele Primăriei, în fiecare ședință de Consiliu Local prezint stadiul la diverse proiecte, în fiecare zi postez pe mijloacele online informații despre stadiul proiectelor, particip la dezbateri publice. Lumea a diversificat modalitățile de comunicare și le folosim și noi la Primărie. Când sunt teme importante și majore organizăm conferințe de presă. Ori de câte ori vor fi teme importante vor fi comunicări publice ca atare, în rest comunicăm prin toate mijloacele online sau instituționale”, a spus Boc.

Ultima conferință de presă a Primăriei Cluj-Napoca la care a participat primarul Emil Boc a avut loc în noiembrie 2017.

Emil Boc, prima conferință de presă după mai bine de un an și jumătate.

Emil Boc, prima conferință de presă după mai bine de un an și jumătate. Primăria Cluj, acționată în judecată. Replica edilului …

Publicată de Pagina de Transilvania pe Marţi, 16 iulie 2019

Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) a dat în judecată în 20 mai Primăria Cluj-Napoca și a cerut instanței să oblige instituția să organizeze o data pe lună conferințe de presă.

Potrivit unui comunicat al APPC transmis, atunci, asociația a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a problemei, însă notificările adresate Primăriei Cluj-Napoca au rămas fără efect.

„APPC a inițiat o acțiune la Tribunalul Cluj prin care urmărește obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferințe de presă conform Legii nr. 544/2001, <<de regulă o dată pe lună>>. Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferință de presă organizată de instituția menționată a avut loc în data de 11.12.2017. APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situații, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeași intrare în legalitate. Prima dintre ele a fost făcută încă din 2017, în data de 31 ianuarie, în vreme ce a doua a fost trimisă anul acesta în 15 aprilie. Notificările au rămas fără efect”, se arată în documentul citat.

APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară și nu suplinește necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanții presei.

„Conferințele de presă presupun, prin natura lor, și întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administrație și presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe rețelele sociale, news letter-uri, briefing-urile de la evenimente punctuale sau publicația <<Jurnalul Municipal>> nu pot substitui o conferință de presă, deoarece ele nu asigură transparența necesară, fiind instrumente unidirecționale, prin care se promovează aproape exclusiv <<realizările>> primăriei”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, APPC consideră că toți ziariștii clujeni interesați trebuie să aibă posibilitatea să obțină informații de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferința de presă organizată în mod regulat.

„APPC a va notifica toate instituțiile publice să respecte Legea 544/2001 cu privire la organizarea conferințelor de presă”, au subliniat reprezentanții APPC.

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 în județul Cluj, având peste 60 de membri.

Scris de Mediafax