VIDEO |Europarlamentarul Cristian Terheș: “Guvernele au stimulat corupția. Se vede și astăzi!”

137
FOTO: Cluj Live

Corupția se combate prin scăderea birocrației și creșterea transparenței, transmite europarlamentarul Cristian Terheș. Cu toate acestea, transmite Terheș, România nu trebuie să se identifice cu acest fenomen. El atrage atenția că o parte din problemă e dată de faptul că românii nu au fost ajutați să înțeleagă amploarea fenomenului, fiind vorba de un adevărat lanț de greșeli. 

„Care a fost tema cu care națiunea română s-a branduit în afara țării în ultimii 20 de ani? Corupția, atât! La fiecare ieșire publică ce spuneau oficialii, Băsescu, Iohannis? Cât de corupți suntem noi și cum să pună ăia biciul pe noi să nu mai fim corupți. Corupția este o problemă, dar nu mă identifică. E o rană, o cangrenă! Pe care l-ai prins, l-ai curentat, dar nu face parte din identitatea ta națională. E foarte simplu să faci asta. Te duci afară și te prezinți cât ești de slab, cât ești de prost și hoț. Și cei din afară spun: da, așa e”, a spus Terheș, la Cluj Live.

Populația nu a fost educată, atrage atenția europarlamentarul. „Să le spui foarte simplu: îi educi pe cei care dau mită, pe de altă parte îi faci să conștientizeze pe cei care primesc mită. Ce înseamnă asta? Tu de la nivel de stat spui: se schimbă legea, facem cutare, nu mai dai la spital. Le spui: când te-am prins, te-am pârjolit. La noi nu a existat o educație în masă a populație. În România s-a combătut corupția cum a fost mai prost: prin metode represive și nu prin metode educative și transparență. O cauză a corupției este birocrația excesivă. (…) Soluția este să reduci birocrația. Apoi vine partea cu alocarea banilor publici, pe zona de transparență. În România a fost fix invers. A crescut birocrația. Pe fonduri europene e nenorocire. E o problemă și cu fondurile așa numite fraudate. Tu în momentul în care ai o birocrație excesivă, greoaie – în cazul fondurilor europene –, evident că se găsește fraudă. Ce înseamnă? Că ai încălcat tu condițiile pe care le pui. În loc să faci condițiile mai ușoare și accesibile, astfel încât oamenii să le poată accesa, le faci și mai greoaie”, a avertizat oficialul român.

Europarlamentarul Cristian Terheș acuză în mod direct Guvernele pentru acest lucru. „Guvernele au făcut lucrurile exact invers, care au stimulat corupția și se vede și astăzi. Au crescut birocrația și au scăzut transparența. Dacă vrem să eradicăm corupția din România, soluția e foarte simplă: scăderea birocrației, creșterea transparenței”, a concluzionat Cristian Terheș, la Cluj Live. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.