VIDEO | Europarlamentarul Cristian Terheș, semnal de alarmă: “Importăm gaz, chiar dacă avem suficiente zăcăminte. E absurd!” 

18
FOTO: Cluj Live

Europarlamentarul Cristian Terheș a explicat de ce e important ca România să-și păstreze și exploateze de una singură zăcămintele. El a dat exemplul OMV în acest sens.

„Din păcate ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, unde s-au cedat segmente din economia strategică a țării în mâna unor firme străine controlate de anumiți actori străini, care pot fi ostile României. Hai să dau exemplul OMV-ului, firmă străină, austriacă, în relații cu Rusia. Noi am ajuns o țară care are suficiente zăcăminte să-și acopere nevoia de gaz să importe gaz în momentul de față. Până mai recent importam din Rusia, la cel mai mare preț din Europa. E aburd!”, a declarat europarlamentarul Cristian Terheș, în emisiunea Ediția de seară, realizată de Dinu Criste, la Cluj Live.

„Tu ai zăcăminte. Ei ce au făcut? Ceva foarte simplu. Noi controlăm zăcămintele? Da! Nu mai exploatăm. Nu mai scoatem gaz, pe cale de consecință ăștia trebuie să cumpere. Dar cumpără de unde? De la alții, dar cu un preț mai mare.

Sunt două bunuri de consum, care-ți influențează prețul mâncării și tot ce înseamnă: cel al gazului și combustibilului. De aici îți vine explicit și prețul energiei, prețul curentului. Deci dacă tu ca stat nu găsești o formulă să ții aceste prețuri sub control îți explodează piața, cum s-a întâmplat și acum. 

Trebuie să ne decidem: vrem să continuăm cum am făcut până acum și să ajungem mai rău decât sântem sau să schimbăm lucrurile și să punem accent pe tot ce înseamnă partea aceasta suveranistă. Asta nu înseamnă că tu te izolezi și te închizi, cum făcea Ceaușescu: vreau eu să produc și cuie, cearceafuri și tot. Nu! Vreau să am relații cu toată lumea, dar să-mi calibrez poziția să-mi fie favorabil și mie. Nu spun că numai mie, ci și mie!”, a conchis Terheș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.