VIDEO – Europarlamentarul Cristian Terheș spulberă mitul fondurilor europene: ”Este și foarte mult mit în spate!” 

FOTO: Cluj Live

Proiectele finanțate prin fonduri europene nu aduc mereu plus valoare în plan local, transmite europarlamentarul Cristian Terheș. Oficialul român a vorbit în emisiunea „Ediția de seară”, realizată de Dinu Criste la Cluj Live, despre „mitul” fondurilor europene, dar și despre problema de leadership pe care o are țara noastră în contextual actual.

„Mulți au impresia că aceste fonduri europene sunt ca lampa lui Aladin, unde freci și UE îți aruncă bani, că nu mai au ce să facă. Nu se întâmplă asta! Este și foarte mult mit în spatele fondurilor europene. Banii aceștia europeni ți se dau de foarte multe ori pe axe care, de fapt, nu-ți aduc plus valoare în societate. Și te duci într-o grămadă de comune din România și-l vezi pe unul că și-a făcut pensiune. Și întrebi: drum ai? Păi de ce ți-ai făcut pensiune? Păi zice: în cinci ani rămâne o casă. Și am întrebat la Bruxelles: voi nu știți asta? De ce nu dați banii respectivi pentru niște proiecte care într-o comună să creeze cinci – șase locuri de muncă. Să faci o brutărie sau fabrică. Cineva mă trage de-o parte și zice: păi ce vrei să faci? Vrei să punem la voi în România fabrică de procesat floarea soarelui? Nu, de la voi aducem floarea soarelui în Olanda, o facem ulei și vă vindem uleiul”, a explicat Terheș. 

Europarlamentarul a fost întrebat de moderator ce îi lipsește unei țări pentru a evolua în anul 2023.

„Lipsa unui proces democratic corect, care ar putea da șansa celor buni să conducă cu adevărat țara. Celor buni și pregătiți! De 30 de ani s-a inoculat în mentalul colectiv din România: clasa politică e coruptă, e cutare-cutare… În mare parte clasa politică din România este incompetentă sau slabă. Nu de rea-credință. 

De partea cealaltă avem implicarea serviciilor în chestiunile democratice, unor funcțiuni din justiție, a degenerat și compromis procesul acesta democratic. Și vă dau un exemplu concret: uitați-vă la cei care compun Comisia Europeană, la comisari, la experiența politică pe care o au. Toți au fost premieri, foști miniștri de externe, președinți și ce au fost prin țările lor. Te uiți în Parlamentul European: sunt foarte mulți cu multă experiență. Unde e România? România îi are (n. r.: pe acești oameni de stat), dar unde sunt? Nu pot ajunge în urma unui proces democratic corect, care a fost viciat de tot ce a fost în acești ani și nici oamenii nu au înțeles importanța participării la vot. Avem clasa politică pe care o avem. Dar eu mi-aș dori să se schimbe lucrul acesta”, a conchis Terheș.

Citește și: VIDEO Europarlamentarul Cristian Terheș demască strategia birocraților UE: “Se folosesc pentru a suprima suveranitatea!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.