La doar doua ore de granita cu Romania, in Ungaria se afla unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Europa. Cea mai frumoasa gradina zoologica a regiunii ii asteapta pe curiosi intr-o aventura de neuitat, in timp ce turistii dornici de relaxare gasesc aici stranduri cu ape termale si nu numai. Autoritatile au accesat mai multe proiecte europene pentru intreaga dezvoltare a zonei.

Orașul Nyiregyhaza a devenit un adevărat magnet pentru turiștii români. Grădina zoologică, ștrandurile cu apă termală dar și multe alte obiective turistice atrag din ce în ce mai mulți oameni în municipiul care se află extrem de aproape de granița cu România. Ca să le descoperiți pe toate aveți nevoie de un weekend prelungit, o vacanță de tip city-break în care să luați la pas orașul.

Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Nyireghaza?

GRĂDINA ZOOLOGICĂ 

Gradina Zoologica din Nyiregyhaza se intinde pe o suprafata de 30 de hectare intr-o padure de stejari. Feriti de razele puternice ale soarelor, aici traiesc peste 5000 de animale din mai mult de 500 de specii. Anul trecut Sosto Zoo a primit distinctia de cea mai buna gradina Zoologica din Europa iar in 2017 a fost declarata atractia turistica a anului.

Zona este impartita pe contininente asa ca turistilor le este mai usor sa gaseasca animalele pe care doresc sa le descopere. Chiar si asa pentru vizita intregului parc este nevoie de o intreaga.

Mai mult, aici turistii se pot caza in hotelurile tematice care au intrare directa spre parcul cu animale. Nici nu este de mirare ca locatia a devenit destinatia preferata a copiilor. Limba romana se aude aici la orice pas. Si asta pentru ca aproape jumatate din marea de turisti in weekend vin din Romania.

Biletul de intrare pentru adulti costa 3700 de forinti, adica 55 de lei, iar pentru copii este la jumatate de pret. Familiile cu copii si grupurile beneficiaza de oferte avantajoase.

COMPLEXUL BALNEAR ȘI ȘTRANDUL DE LÂNGĂ LAC

Orasul Nyiregyhaza s-a dezvoltat nu doar datorita Gradinii Zoologice. Aici a fost amenajat si un aquapark si un strand cu apa termala. Hotelurile sunt pline in sezonul de vara, iar de curand autoritatile au accesat fonduri europene pentru crearea altor atractii turistice.

Parcul acvatic Aquarius este renumit pentru apele sale cu efecte terapeutice. Dacă doreşti să rămâi cu o mulțime de impresii plăcute aici găseşti totul! Aici turistii se pot relaxa şi recupera în apele termale cu conţinut ridicat de iod şi brom și care au un efect terapeutic.

„Dacă eşti curajos şi îţi plac provocările, poţi încerca toboganul kamikaze, piscina cu valuri şi culoarul cu valuri! Lumea copiilor este o adevărată junglă. Caută aventurile dintre liane şi comorile ascunse ale imperiului incaş pe corabia piratului Jack Sparrow! ” se arată în prezentarea locației.

La Sóstógyógyfürdő se află Lacul Sóstó care se întinde pe o suprafaţă de 9,5 hectare, împrejmuit de o pădure de fagi. Lacul şi-a primit numele de la situl sărat de pe malul său, din care, încă nu demult, se fabrica sodă în fabrica aflată în vecinătatea lacului.

Casa băilor a fost construită în anul 1930 pe baza proiectelor realizate de arhitectul Kovács Tibor. De-a lungul timpului clădirea din lemn a devenit intrarea emblematică a băii.

CAZARE

Sunt o mulțime de hoteluri aflate în oraș sau în interiorul stațiunii balneare.

În cazul în care căutați locații de cazare în apropierea băilor vă propunem să alegeți Hotelul Fürdőház. În incinta hotelului funcţionează încă din secolul 18 o baie cu apă termală unde vizitatorii făceau baie în căzi din lemn de stejar ca mai apoi acestea să fie confecționate din marmură. Încărcaţi-vă „bateriile” fiind oaspeții acestei clădiri istorice, unde pe lângă cazare vă puteți relaxa la centrul SPA din incintă!

MUZEUL ETNOGRAFIC

Aflat momentan în proces de reabilitare, în Nyiregyaza se află unul din cele mai mari muzee etnografice în aer liber din Ungaria. Aici vi se  prezintă imaginea unui sat care nu a existat de fapt niciodată.

Muzeul etnografic recreează atmosfera mediului rural specifică secolului 19, creând o imagine a modului de viață al locuitorilor acelei perioade de la micii țăran până la cei mijlocii şi mica nobilime, oferă informații despre alimentele pe care le-au consumat aceștia, cât şi despre tradiţiile locului şi vremii.

Din toamna acestui an muzeul va putea fi vizitat și de către turiști. În plus aici sunt organizate o mulțime de evenimente atât de sărbători, cât și cu ocazia diverselor tradiții și obiceiuri încă păstrate în zonă.

ORAȘUL NYIREGHAZA

Dacă ajungeți pentru prima dată la Nyíregyháza vi se recomandă să începeți promenada în Piaţa Kossuth. Pavajul ornamental al Pieţii Kossuth simbolizează Sistemul solar cu cele nouă mozaicuri în cerc, reprezentând planetele. Clădirea cea mai importantă a pieţii este Clădirea Primăriei, care a fost proiectată de către Benkó Károly.

Clădirea eclectică construită în stil renascentist, cu arcade la intrare, a fost construită în anul 1872. În sala de festivităţi a avut loc renumitul „proces de la Tiszaeszlar”, și-au purtat pașii pe aici Eötvös Károly, Mikszáth Kálmán, iar Móricz Zsigmond a locuit în camera de oaspeţi. Deasupra balconului deschis către piaţă se află câte o statuie a Justiţiei.

Piaţa continuă cu clădirea eclectică a Palatului casei de Economii, construită în anul 1912. Sala casieriei – monument de artă protejat – este acoperit cu o cupolă de sticlă ornamentată. În cealaltă parte a pieţii se află Hotel Korona o clădire impozantă, construită tot în stil eclectic în anul 1895 după planurile arhitectului Alpár Ignác. Cele trei fronturi ale clădirii oferă vizitatorilor o altă faţadă. Ca un fapt inedit este faptul că la balul de inaugurare al clădirii, în oraş s-a aprins pentru prima dată iluminatul electric.

Lângă hotel se află biserica romano catolică construită de către Nagy Virgil. Cea mai frumoasă parte a bisericii cu trei nave în stil bazilică este monumentala navă transversală. Aici se găseşte şi amvonul din marmură în bolta căruia sunt sculptaţi cei patru evanghelişti. În imediata apropiere a bisericii se află Palatul Episcopal al Episcopiei Romano Catolice Debrecen – Nyíregyháza.

Plimbarea poate continua pe strada Zrínyi Ilona, unde sunt două clădiri frumoase: palatul catolic şi parohia catolică de odinioară. Între ele ne captează atenţia fântâna arteziană Cele Trei Graţii, construită de către Borbás Tibor. În palatul construit în stil secesionist, aflat în centrul străzii, se află Oficiul stării civile, acolo unde se oficiază căsătoriile. Cei care s-au plimbat pe aici nu uită cu siguranță atmosfera şi explozia de culoare a acestei străzi. Florile şi arbuştii ornamentali oferă o atmosferă mediteraneană din primăvară și până toamna. La statuia fetelor din bronz pietonii se pot delecta cu muzica interpretată de artiștii ambulanţi.

Piaţa Szabadság este centrul vieţii culturale a oraşului. Aici se găsesc Biblioteca Judeţeană şi Orăşenească Móricz Zsigmond, Centrul Cultural Váci Mihály, o clădire cu formă interesantă proiectată de către arhitectul Bán Ferenc. Pe partea cealaltă a drumului se află Galeria Orăşenească care găzduieşte expoziţiile permanente ale Atelierului de pictură „Sóstói Éremművészeti Alkotótelep” şi expoziţii temporare de arte plastice.

Lângă Galeria Orăşenească se ridică noua Şcoală Generală Kodály Zoltán cu o sală de concerte modernă unde a cântat şi corul cu renume mondial Cantemus. Sala Pál Gyula cu expoziţiile sale temporare este tot parte a clădirii. Ocolind puțin ajungem la Arena Continental care găzduieşte tot timpul anului competiții sportive de nivel înalt, târguri şi expoziţii. Urmează zona Buitos, unde în operele lui Krúdy Gyula au avut loc dueluri celebre. Azi această zonă mlăştinoasă a fost drenată şi a fost realizat un loc de recreere pentru locuitorii oraşului.

În Piaţa Eroilor (Hősök tere) se găseşte clădirea impozantă a Consiliului Judeţean construită în stil eclectic tot de către Alpár Ignác. În cele două firide de pe faţadă se găsesc statuile conducătorului de oşti Szabolcs şi regele István, sculptate de către Kallós Ede, iar în curtea interioară să găsesc statuile conţilor Lónyay Menyhért (1871-72) şi Kállay Miklós (1942-1944), prim miniştri de odinioară care s-au născut în judeţul nostru.

Parcul din faţa clădirii Consiliului Judeţean este dominat de monumentul eroilor primului război mondial realizat de către Kisfaludy Stróbl Zsigmond în 1928. Personajul principal al monumentului este eroul care se luptă cu dragonul. Cele două grupuri auxiliare reprezintă plecarea la luptă şi sfârşitul acesteia. Statuia cu dragonul din Nyíregyháza o regăsim și pe Dealul Gellért din Budapesta, însă aceasta suferind câteva modificări minime. În cealaltă parte a pieţei se află monumentul eroilor revoluţiei din 1956 realizat de sculptorul Győrfi Sándor.

Nyiregyhaza, orasul din Ungaria pe care trebuie sa-l descoperi!

Nyiregyhaza, orasul din Ungaria pe care trebuie sa-l descoperi!

Publicată de Pagina de Transilvania pe Luni, 19 august 2019

Mai departe vă lăsăm să descoperiți acest oraș fascinant! Pentru informații suplimentare puteți consula și site-ul turistic www.nyiregyhaza.info.hu